Сирийски министър: Турция свалила руския самолет заради бизнеса на сина на Ердоган

Турски изтребители свалили руския Су-24 заради сина на президента Реджеп Ердоган. Това заяви пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран аз Зуби, предава „24 часа“.

Свалянето на бомбардировача било в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от „Даеш“ („Ислямска държава“) изпратили от Сирия към Турция. Целият товар бил изкупуван от компанията на сина на Ердоган.

Точно заради този бизнес Турция станала нервна, когато Русия започнала да бомбардира „Даеш“. Изнервил се и Ердоган. Компаниите на сина му Билал внасяли не само петрол, но и пшеница и исторически ценности.

Омран аз Зуби отхвърля версията на Анкара, че е отправила 10 предупреждения към руския самолет, преди да го свали.

„Те първо казаха, че са изпратили 10 предупреждения, после съобщиха, че самолетът се е намирал над територията на Турция за 17 секунди. Невъзмоно е да се изпратят 10 предупреждения за 17 секунди. Това изобщо не е възможно технически“, твърди сирийският министър.

Редица турски и сирийски медии твърдят, че семейството на Реджеп Ердоган активно сътрудници с „Даеш“, пише РИА Новости. А президентският син Билал Ердоган (34 г.) де факто контролира петрола в Турция и го купува на черно от джихадистите. Доходите му обаче сериозно намалели след началото на руската военна кампания в Сирия.

В семейния бизнес участват и други членове на семейство Ердоган, казва пред РИА Новости анализаторът Станислав Тарасов. Така например президентската дъщеря Сюмие притежава военна болница в Югоизточна Турция, където се лекуват бойци от „Даеш“.

Тарасов също смята, че свалянето на Су-24 е отмъщение за руските въздушни удари.

Ден след инцидента руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва има сведения за „преки финансови интереси на длъжностни лица в Турция, свързани с доставките на нефтопродукти от предприятия, контролирани от „Даеш“.

Вчера подобни обвинения отправи и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Ердоган на свой ред контрира и заяви обратното – че „Даеш“ доставя на Башар Асад петрола, който добива. А режимът в Дамаск и неговите съюзници финансират джихадистите.

Руският президент Владимир Путин допуска, че висшето ръководство на Турция не знае за нелегалните доставки на петрол от „Даеш“, но трудно би повярвал в това, предаде ТАСС, цитиран от clubz.bg.

„Ако не знае, нека узнае“, каза Путин по адрес на ръководството в Анкара на пресконференция в Париж с френския си колега Франсоа Оланд.

Той припомни как само преди две седмици на срещата на Г-20 в турския курорт Анталия показал снимки, направени от руски летци от височина 5000 метра. На тях се виждали колони от цистерни с петрол и това приличало на „жив петролопровод“. Ставало дума за доставки „черно злато“ в промишлени количества от завладените от „Даеш“ територии.

„И виждаме от въздуха къде отиват тези коли. Те отиват в Турция“, заяви Путин. И припомни, че ООН забрани със специална резолюция купуването на петрол от джихадистите.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"