ДАНС намери ваксините с живак в здравното министерство

Агенти от ДАНС нахлуха в склад на здравното министерство и откриха ваксините срещу хепатит В „Еувакс”, съдържащи живак. В проверката са участвали и служители от Изпълнителната агенция по лекарствата, пише „Гласове“.

Акцията е станала по нареждане на Върховната касационна прокуратура, която е взела под внимание както сигнала за вноса на забранената за използване в ЕС ваксина, така и разследването на Валя Ахчиева от „Открито” по БНТ.

В него беше разкрито как против всички правила е внесена петвалентната ваксина „Пентаксим” от Турция, както и съмнителния механизъм, по който са изнесени ваксините срещу туберкулоза за южната ни съседка.

В хода на проверката станало ясно, че всички 100 000 внесени ваксини срещу хепатит В „Еувакс” са налице. Това означава, че нито едно българско дете не е имунизирано със забранената ваксина.

Разследващите са възложили на Изпълнителната агенция по лекарствата да извърши експертиза, която да установи точното съдържание на живак в нея.

Междувременно разследващите ще нищят кой от здравното министерство е въвел в заблуждение правителството, което даде зелена светлина за подписване на Договора за дарение на ваксината и то за нуждите на имунизационния календар.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"