Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 17.06.2016 11:48

Днес българите празнуват един от най-големите си празници, традицията повелява…

Днес цяла България празнува един от най- светлите си празници. Традицията в него е древна колкото самия ни народ. Мнозина са спрели да отбелязват празника, но все пак голяма част от българите все още зачитат традициите и празнуват този светъл ден както подобава.

Става дума разбира се за Денят на майстора – петък. Петък е петият ден от седмицата и се пада винаги в петък. Той е последният работен ден и по традиция за него се закъснява между 30-50 минути. Така ако работата ти започва от 9:00 часа, твое задължение е да отидеш къде 9:40. Според традицията с пристигането в офиса задължително трябва да се загуби поне още половин час в пускане на компютър, обясняване на колегите колко много ти се спи и как си изморен, както и разбира се обсъждане на вчерашния мач. Ако случайно е нямало мач, може да се обсъди и времето.

Консумацията на алкохол още от сутринта е задължителна, като правоверните си сипват уиски в кафето сутринта. Ако пиете чай, уискито може да е заменено с бренди, коняк, метакса или ром.

Обедната почивка в Деня на майстора е задължително поне с 50% по- дълга. По време на обедната почивка се жулва една биричка, като това слага начало на пиенето на златистото пиво до края на работния ден.

Традицията повелява в Деня на труда следобед да не се работи. Това идва от поверията за Шабата, които аз не знам, а и днес е петък, така че няма шанс сега да седна да ги чета. Правоверните считат за грях, ако вършиш някаква работа след 14:00 часа. Основната ти задача трябва да бъде да следиш часовника, да четеш вицове или да висиш във фейса.

Празникът повелява още да си тръгнеш минимум с час по- рано от работа. Така няма да се стига до конфизната ситуация, в която си тръгваш на време в петък и ставаш обект на присмехи.

Денят на майстора завършва с пиене в някоя кръчма и изхарчване на парите за седмицата.

На днешния ден имен ден имат Мързел, Мързеливка, Лентяй, Бахгонямадаработя и Немалидасиодим, както и други хубави български имена, свързани с липсата на трудолюбие.

ВАЖНО: Статията е взета от сатиричният сайт Zevzeci.net и очевидно няма нищо общо с действителността. Изяснявайки това, екипът ни иска да ви пожелае честит Ден на майстора.Най-четено днес


Извънредна новина: Радев може да закопае Ненчев – ще свидетелства по делото срещу него!
Един от най-богатите българи също замесен в #PanamaPapers
Земята бушува под Италия: Още силни трусове над 5 по Рихтер, метрото в Рим е евакуирано (НА ЖИВО)
И ДПС захапа Плевнелиев: Агресивното поведение на президента не може да се оправдае със силна евроатлантическа привързаност

Конституционният съд отмени задължителното гласуване

Конституционният съд (КС) единодушно отмени задължителното гласуване. Решението…

Прочети


Анкета

Зареждане

Каква коалиция най-добре ще управлява България?

Благодарим ви за гласуването
Вашият вот е даден за тази анкета!
Моля, изберете отговор!
Затвори анкетата