Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 23.10.2016 12:02
%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0

Учените ни откриха нещо уникално в морето край Созопол! Находката датира от 13 век! Смята се, че

44 корабокрушения във водите на Черно море са проучени от експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година.

Данните от тях бяха представени на кръгла маса „Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите“, която се провежда три дни в Ахтопол, съобщи БНР. Проучванията на потъналите плавателни съдове са направени със специален изследователски кораб, разполагащ с най-модерна техника по международен проект, който цели цялостно изследване на българското крайбрежие. Сензацията е кораб от XIII – XIV век, съобщи директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров, пише Флагман.бг.

„Това са от ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море.Такъв кораб до сега не е откриван никъде по света. Този, който ние открихме, е в изключително добро състояние“, коментира той.
По време на форума бяха представени и данни за археологически проучвания на Ропотамо, Ахтопол, Китен, Синеморец. Сред целите ни е изработването на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона, обясни Атанас Орачев от Сдружение „Черноморска Странджа“.

Защото в последните години всичко е кампанийно, а Странджа е уникална планина – тя не прилича на нито една от другите български планини и е най-слабо изследваната археологически планина, въпреки многото експедиции, които се правеха още 70-те години.

По предложение на Министерството на културата, което беше съобщено от заместник-министър Бони Петрунова, Центърът по подводна археология в Созопол ще получи национален статут и ще носи името на дългогодишният си ръководител Христина Ангелова, на която беше посветена и провелата се „кръгла маса“ в Ахтопол.Най-четено днес


ДНК анализ показа безусловно: Българите са „чиста“ нация почти без чужди гени! От 10 000 години са на Балканите
Борисов обясни загубата на изборите с коварството на БСП! Ето кой не пожали лидерът на ГЕРБ
Бойко Борисов: След някоя и друга година може да излезе нобелист сред нашите учени
Остават й дни живот, красивата Надя преобърна интернет с посланието си! (СНИМКИ)
1485076760-wrrr

Вижте първото слово на петия български президент

За мен е огромна чест и отговорност да поема този пост от Росен Плевнелиев пред…

Прочети


Анкета

Зареждане

Каква коалиция най-добре ще управлява България?

Благодарим ви за гласуването
Вашият вот е даден за тази анкета!
Моля, изберете отговор!
Затвори анкетата