Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 01.11.2016 11:41

Димитър Танев: Никога не е имало толкова пари за наука

Досега в съвременната история на страната не е имало толкова пари за наука. Първо, предвидено е увеличение от 7% в бюджета за наука за 2017 г. и то е съпоставимо с нарастването в останалите сектори.

Второ, има отделно още 420 милиона лева за проектно финансиране и за изграждане на центровете за върхови постижения по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Само тази сума е равна на път пъти бюджета на БАН. Не е вярно, че няма пари за наука. Пак предизборно се заиграва с темата и това се подклажда от БСП.

Това коментира пред БНР, за парите за наука в Бюджет 2017 година, Димитър Танев, заместник-председател на Бюджетната комисия в парламента и от Реформаторския блок.

Той подчерта, че финансовата сигурност на страната зависи от това да не се харчи повече, отколкото се изкарва.

Няма нови данъци в Бюджет 2017, разходите са насочени към политиките за сигурността на хората – отбрана, образование и здравеопазване. Освен номинално, но средствата в тези сектори нарастват и като процент от БВП. Това е бюджет за силна, образована и здрава нация, категоричен бе Танев.

Той посочи също, че нарастват с 1, 8 млрд лева капиталовите разходи във връзка с концесията на летище София и за ускорено усвояване на европейските средства. Процедурите искат подготовка на проектите и това ще стане през 2017 г., т.е. инвестициите са заложени в бюджета, каза още той. Танев подчерта, че е опорна точка на БСП, че имало нов държавен дълг, като обясни, че в бюджета за 2017 година е предвиден 23, 9 милиарда лева дълг, а за 2016 година дългът е заложен на по-ниски нива – 26, 6 милиарда, което е тенденция на намаляване. Така че, нека БСП не отваря тази опорна точка, категоричен бе Танев.

Той попита как се управлява касата на БСП, че от опозицията имат претенции към държавния бюджет. С 260 хиляди лева приходи, техният кандидат харчи 570 хиляди лева разходи – как става така, ако няма „черна каса”? Как Нинова казва, че БСП не участва в кампанията на Радев с пари, при това положение? Нинова излъга ли публично, попита Танев риторично Румен Гечев и призова БСП да покажат сметките си. Като имат претенции към държавния бюджет, да си оправят първо техния двор. Покажете данните и сметките на БСП – дотогава нямате право на никакво морално говорене, обърна се Танев към Гечев от БСП.

Ето затова не трябва да управлява БСП – на тях им дай само да харчат.Те харчат повече, отколкото имат и дори когато нямат, пак харчат. С това съсипват държавата всеки път, когато я управляват, категоричен бе реформаторът.Най-четено днес


Експерт: Плевнелиев извърши по-срамното нещо и буквално наруши конституцията!
Появиха се ексклузивни кадри от мястото, където се разби самолетът в Черно море! Във водата има труп! (ВИДЕО)
РАЗПРОСТРАНИ СПЕШНО! Майка роди 2 близначета и издъхна! Бебетата са
Извънредно! Страшна трагедия на магистралата!

От последните минути: Радев обяви кога точно ще връчи мандат на Борисов за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко…

Прочети