Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 29.11.2016 17:28

ООН: България стои върху „златна мина“! Погребвате нещо велико! Може да печелите милиарди от

Куполна гробница от некропола на Севтополис

Когато генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН идва на крака в София и ни казва нещо, вероятно е полезно да се заслушаме. И да го чуем. Вчера Талеб Рифай заяви, че българският туризъм има изключителен потенциал и стои върху „златна мина“ – наследството на тракийската цивилизация, пише actualno.com.

Рифай заяви, че трайкийската цивилизация е българска, че „правата“ върху нея не могат да бъдат оспорени от никоя друга държава и че България трябва мощно да рекламира това свое наследство, за да разбере за него целият свят.

И е абсолютно прав.

Българският туризъм, в своята културно-историческа парадигма, винаги е пренебрегвал най-ранната античност. Ние се рекламираме пред чужденците с народни носии и нестинарки. И на никой не му хрумва да покани целия свят в земята на Орфей и Спартак. Историческите мистификации, от които страдаме от поколения, вече по-явно вредят и на туризма. Защото самите ние не сме свикнали с мисълта, че сме наследници на траките – хората с първата писменост в света, хората, обработвали злато първи, хората, дали земеделието на Европа и като цяло, направили европейската цивилизация в Античността развита и просперираща. Не сме свикнали да смятаме, че Спартак е българин.

Трябваше един чужденец да дойде и да ни го съобщи. И следователно, туризмът ни не е свикнал да се рекламира в тази светлина. А подобна стратегия би била изключително печеливша. Гърция проглушава ушите на света за всяка своя археологическа находка. Гърция е принудила милиарди хора да я смятат за люлка на цивилизацията. Често, с методите на преувеличението, манипулацията или чистата заблуда. Всичко онова, за което гърците лъжат, при нас е доказана истина.

И въпреки това, ние не използваме този ресурс.

Изключително големи части от древногръцката култура, митология, традиции и вярвания е всъщност заимствана от траките. Това е лесно доказуемо, но ако ние, най-заинтересованата страна, отказваме да го направим, как светът ще разбере и как ще започнем да печелим от това? Както Талеб Рифай подчерта, туризмът не е толкова какво имаш, а как го представяш. Можем само да спечелим, ако най-накрая осъзнаем, че историята ни е капитал, който може да се използва изключително успешно.

Тракийските светилища трябва да престанат да са купчина камъни, от които само археолозите се впечатляват.

Надписите от Ситово, Кранево и Градешница трябва да престанат да са просто сензационни новинарски заглавия. И траките трябва да престанат да са само някакъв отдавна изчезнал незнаен народ. Защото те могат да са билетът ни към това да се превърнем в една от най-магнетичните и атрактивни туристически дестинации в света. И не, това не звучи гръмко или пресилено. Имаме повече от тай-големите туристически градове и държави. И е само въпрос на далновидност, ум и воля да го докажем.

Actualno.comНай-четено днес


Експерт: Плевнелиев извърши по-срамното нещо и буквално наруши конституцията!
Появиха се ексклузивни кадри от мястото, където се разби самолетът в Черно море! Във водата има труп! (ВИДЕО)
РАЗПРОСТРАНИ СПЕШНО! Майка роди 2 близначета и издъхна! Бебетата са
ВАРНЕНСКАТА ЯСНОВИДКА МАРИЯНА НИКОЛАЕВА ШОКИРА: „ГОТВЕТЕ СЕ! ДО КРАЯ НА 2016 ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ! ИДВАТ…“

От последните минути: Радев обяви кога точно ще връчи мандат на Борисов за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко…

Прочети