Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 06.12.2016 09:30

Решено: ЕС облекчава дълговете на Гърция!

Финансовите министри от еврозоната одобриха мерки за краткосрочно облекчаване на задълженията на гръцката държава. Мерките, бяха предвидени още през май и няма да струват нищо на европейските данъкоплатци. Те включват „технически подобрения на лихвените проценти и на падежите по някои дългови облигации“, съобщава БНР.

На практика Атина получи повече време за погасяване на част от дълговете и гаранции срещу повишение на лихвите.

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че това е важна стъпка за укрепване на гръцките финанси.

Когато приложим всички тези мерки, те могат да допринесат до намаляване на гръцкия дълг с около 20 процентни пункта от БВП в периода до 2060 година, смята той.

Според Евростат гръцкият дълг е на път да достигне през тази година 315 милиарда евро. Това е 180 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Еврогрупата категорично отказа да намали номинала на гръцките задължения.

Германия продължи да настоява за постигане на първичен бюджетен излишък от 3, 5 на сто въпреки мнението на Международния валутен фонд, че тази цел е нереалистична.

Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос се опита да убеди колегите си от 19-членния валутен съюз, че страната му прави обещаните реформи в замяна на спасителния финансов план.

На срещата на Еврогрупата в Брюксел Цакалотос предложи да се направи втора оценка на третия международен план за Гърция. Това означава дискусии около възможно облекчаване на гръцкия дълг.Най-четено днес


Д-р Емилова с тежки думи за млякото и млечните продукти: Колкото повече ги ядем, толкова по-болни ставаме
ВНЕЗАПНО! Важно за всеки, който има нива! Край с наемите! Решават да
42% от българите искат Русия да ни пази при война, едва 17% – САЩ
Вижте убедителното доказателство, че самолетите от 9/11 не са истински – ВИДЕО

Ето ги лидерите на листите на ГЕРБ, 11 министри водят хорото (ПЪЛЕН СПИСЪК)

11 министри, с които Бойко Борисов е работил в двете свои правителства, са водачи…

Прочети


Анкета

Зареждане

Каква коалиция най-добре ще управлява България?

Благодарим ви за гласуването
Вашият вот е даден за тази анкета!
Моля, изберете отговор!
Затвори анкетата