Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 06.12.2016 09:30

Решено: ЕС облекчава дълговете на Гърция!

Финансовите министри от еврозоната одобриха мерки за краткосрочно облекчаване на задълженията на гръцката държава. Мерките, бяха предвидени още през май и няма да струват нищо на европейските данъкоплатци. Те включват „технически подобрения на лихвените проценти и на падежите по някои дългови облигации“, съобщава БНР.

На практика Атина получи повече време за погасяване на част от дълговете и гаранции срещу повишение на лихвите.

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че това е важна стъпка за укрепване на гръцките финанси.

Когато приложим всички тези мерки, те могат да допринесат до намаляване на гръцкия дълг с около 20 процентни пункта от БВП в периода до 2060 година, смята той.

Според Евростат гръцкият дълг е на път да достигне през тази година 315 милиарда евро. Това е 180 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Еврогрупата категорично отказа да намали номинала на гръцките задължения.

Германия продължи да настоява за постигане на първичен бюджетен излишък от 3, 5 на сто въпреки мнението на Международния валутен фонд, че тази цел е нереалистична.

Гръцкият министър на финансите Евклидис Цакалотос се опита да убеди колегите си от 19-членния валутен съюз, че страната му прави обещаните реформи в замяна на спасителния финансов план.

На срещата на Еврогрупата в Брюксел Цакалотос предложи да се направи втора оценка на третия международен план за Гърция. Това означава дискусии около възможно облекчаване на гръцкия дълг.Най-четено днес


Ерол Шакир – човекът, който предотврати още по-голяма трагедия в Хитрино
Доган с гневна реакция за писмото: Нямам думи, това е функция на злоба и лъжа! Почетният председадател на ДПС с нови разкрития за скандала
Якутск – най-студеният град в света
Метеоролози от цял свят алармират: След рекордната 2016 г. ни чака…

Нинова обяви 3 плана за победа на изборите и разкри какво ще направи първо, след като поеме властта!

"Сигурна съм в победата. Не си представям визуално, че седя в Министерски съвет,…

Прочети

Анкета

Зареждане

Каква коалиция най-добре ще управлява България?

Благодарим ви за гласуването
Вашият вот е даден за тази анкета!
Моля, изберете отговор!
Затвори анкетата