Украйна пак пламна: По неизвестна заповед войници на Киев атакуват позиции на опълченците край Луганск

Вчера следобед, 18 декември, подразделения на украинската 54-а бригада след артилерийска подготовка (с използване на забранените от Минските споразумения 122-мм и 152-мм оръдия) безуспешно се опитаха да пробият линията на донбаските опълченци в района на Светлодарската дъга край Дебалцево. След понесените загуби от десетки убити и ранени, оставени на бойното поле, те се върнали на първоначалните позиции.

Военни експерти изразяват недоумение от този ход на украинското командване, защото зимният ден има малка светла част, а вечер в Донбас сега падат силни студове. Двама войници от 3-и батальон на 72-ра бригада в Авдеевка са умрели от преохлаждане, а 30% от батальона до вечерта е излязъл от строя от премръзване.

От прехванатите радиоразговори става известно, че полевите болници са препълнени, не достигат лекарства.

Все още не е известно на какво равнище е отдадена заповедта за настъпление и какви сили са привлечени но са използвани тежки оръдия и БМП. Същевременно не е осигурена необходимата логистика за настъплението. Самите украински войници свидетелстват, че отдалите заповед за атака командири край Авдеевка са били пияни.

Положението на украинските войници се влошава с всеки час. Все още няма осигурено топло облекла за предната линия, пунктове са сгряване и топла храна. Това е довело до първите случаи на дезертиране.

В украинската 30-та отделна механизирана бригада се очаква да пристигне инспекция от щаба на ръководството на Оперативната тактическа група „Мариупол”, което няма никаква представа какво става в съединението.

Днес в боевете при опита да се пробие отбраната в района на село Калиновка в околностите на Калиновка са убити украински войници, а четирима са ранени.

При безредното изтегляне на изходните позиции, украинските подразделения и „Десен сектор” с обстреляни от своята артилерия.

По публикации на „Русская весна”

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"