Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 27.12.2016 11:44

Грипът зверски подрани – киселото зеле ни спасява

Киселото зеле и ферментиралите туршии са много полезни при грипна епидемия. Желателно е и да вземате витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. Ако обаче почувствате, че ви е трудно да си поемете въздух, веднага трябва да потърсите медицинска помощ. Това посъветва пред Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

д-р Тодор Кантарджиев.

„За първи път от 6 години грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано. В момента преобладава грипът H3N2- „Болзано”. Той е с 30% повече от щама „Хонгконг“. Това е леко видоизменен вирус. До един месец ще знаем дали ваксината може да ни защити ефективно срещу този вирус“, каза експертът.

„Необходимо е да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна“, добавя професорът.
„Между 10-12 часа от момента на заразяване се покачва температурата до 38 градуса. След това усещате болки в мускулите и ставите. Обикновено започва с болки в гърлото и суха кашлица. Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване. Неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. На 10 000 болни един човек може да направи възпаление на мозъка. Честото усложнение е развиване на бронхопневмония. Винаги трябва да отидете до лекар и да ви се назначи антибиотик”, каза проф. Кантарджиев.

„Вирусните инфекции трябва да се лекуват веднага с противогрипни препарати, за да не сте цяла седмица с температура и да се стигне до усложнения. При нестигане на въздух, задух, а при децата и бебета, ако видите синя кожа, веднага търсете медицинска помощ в болница!“, съветва специалистът.

„При бронхопневмонията започват да излизат гнойни храчки, когато кашля човек. В такива случаи е задължително да се лекува с антибиотик. Това е най-доброто лекарство. Антибиотиците не са вредни, но когато лекарите ги предписват. Слава Богу, че имаме антибиотици, защото преди години една трета от хората с пневмонии са умирали. При пневмонията се появяват и болки в гръдния кош. Правилното антибиотично лечение решава проблема бързо“, каза още Тодор Кантарджиев.Най-четено днес


Експерт: Плевнелиев извърши по-срамното нещо и буквално наруши конституцията!
Появиха се ексклузивни кадри от мястото, където се разби самолетът в Черно море! Във водата има труп! (ВИДЕО)
РАЗПРОСТРАНИ СПЕШНО! Майка роди 2 близначета и издъхна! Бебетата са
ВАРНЕНСКАТА ЯСНОВИДКА МАРИЯНА НИКОЛАЕВА ШОКИРА: „ГОТВЕТЕ СЕ! ДО КРАЯ НА 2016 ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ! ИДВАТ…“

От последните минути: Радев обяви кога точно ще връчи мандат на Борисов за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Бойко…

Прочети