Марин Льо Пен поиска връщане на националните валути

Страните от еврозоната трябва да се откажат от едновалутната система и да се върнат към националните си валути, заяви лидерът на френската националистическа партия „Национален фронт“ – Марин Льо Пен, цитирана от „Ройтерс“, предава „Офнюз“

Льо Пен, която се кандидатира за президент на страната, обеща, че ако бъде избрана, ще върне франка, като ще деноминира националния дълг на страната.

Европейската валутна единица (ЕКЮ) съществуваше заедно с националата валута. Едновременното съществуване на еврото с националните валути няма да има никакво отражение на всекидневния живот на французите“, каза тя.

Флориан Филипо, заместника на Льо Пен, допълни, че това би дало финансова независимост на Франция.

ЕКЮ е разчетна парична единица, въведена в рамките на европейската валутна система през 1979 г. и заменена от еврото през 1999 г. ЕКЮ-то де факто никога не е било законно платежно средство и от него не са сечени монети или печатани банкноти. Използва се само като платежен инструмент на централните банки и като изчислителна единица в бюджета на Общността. То представлява така наречената валута-кошница, която се изчислява спрямо стойността на валутите на страните участващи в Европейската валутна система. Тежестта на съответната валута при определяне стойността на ЕКЮ-то на свой ред зависи от дела на държавата в БВП на Общността и във вътрешната търговия между държавите-членки.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"