Референдумът отложен: ГЕРБ се молят на реформаторите, те им се смеят

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се разисква референдума на Слави Трифонов и да бъде вкарана мажоритарна система за идващите избори, пише „Офнюз“.

ГЕРБ останаха сами, без коалиционна подкрепа в решението си да вкарат промени в Изборния кодекс и както те се изразяват – „да се съобразят с волята на народа“. Управляващите бяха подкрепени само от БДЦ в парламента да се проведат разисквания по трите точки, които Слави предлага в референдума.

Депутатите гласуваха предложение на депутата от ДПС Четин Казак точката на ГЕРБ да бъде отхвърлена, тъй като е популистка, тъй като все още за референдума се води дело в съда и управляващите „искали само да се харесат предизборно на обществото и на някои водещи на шоу програми“.

„За“ предложението на Казак гласуваха 99 народни представители, „против“ бяха 76 , а „въздържали се“ – 4, с което точката отпадна от дневния ред на Народното събрание.

След като депутатите решиха референдумът да бъде отхвърлен, на трибуната излезе председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е основният двигател на темата за референдума в ГЕРБ.

Той предложи да се прегласува предложението на Казак и да се допусне да се разглеждат въпросите на референдума в парламента.

„Обръщам се вас, реформатори, колеги, бъдете последователни, вие поставихте този въпрос за дебат пред обществото, вие предложихте за промяна на субсидията, ако сте последователни и искрени, гласувайте“, каза Кирилов от трибуната. Отговорът в залата беше смях, а фактите – реформаторите не подкрепиха ГЕРБ да вкара на дневен ред референдума на Слави броени дни преди края на този парламент и месеци преди изборите.

А мотивите за спешните промени в Изборния кодекс, които ГЕРБ настоятелно иска да прокара преди края на този парламент, изложи председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов.  „Заявявам категорично, че сме малцинство в сегашната ситуация, но моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, а това са над 2, 5 млн. български избиратели, които казаха избирателната система да се промени.

Това отлагане ще бъде преодоляно с политическата воля, която сме заявили и утре ще внесем законопроекта в деловодството на парламента, за да може другата седмица на извънредно заседание на правна комисия да се гледат двата законопроекта, да има решение и доклад, и другата седмица да внесем в пленарна зала разискванията и гледането на първо четене на двата законопроекта“.

Цветанов беше категоричен, че ако за Румен Радев е важна волята на народа, той ще се съобрази с тези 2.5 милиона българи, които са гласували на референдума и искат промяна в избирателната система. Основният акцент според Цветанов е, че идващите избори няма да бъдат легитимни, тъй като народът е искал едно, а депутатите не са се съобразили с него и не са го променили.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"