Плевнелиев: Против съм политиката на Путин, тя е с тежки последици за България

„Не съм ястреб. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма.   Така обясни президентът Росен Плевнелиев подписа си под писмото си, заедно с още 16 лидери до американския президент Тръмп.

Берлинският конгрес  накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията.

Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, обясни позицията си Плевнелиев

„Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът.

Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив. „Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата.

Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство са Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, заяви Росен Плевнелиев.

„Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Румен Радев. Той ще трябва да разчисти съмненията. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така”, заяви той.

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, Плевнелиев коментира, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание и заяви, че може да каже само добри думи за него. „Категоричен съм – не беше добре за България аз да назнача служебно правителство.

Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България”, заяви държавният глава. Министрите още нямаше да са получили сертификати за подписите си и трябваше да има ново правителство. Няма да съм аз, който да го направи, каза той.

Обединител на нацията не означава да мълчиш, каза Плевнелиев и напомни, че той в първия час след назначението за шеф на ДАНС на депутат от ДПС, което взривило държавата, както и срещу назначението на съдия Марковска, която била със спорен авторитет, за конституционен съдия.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"