Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 05.04.2017 11:46

Разбулва се тайната за скелетите, открити в основите на бъдещия американски хотел „Хаят“ в София

Скелети на римски граждани се белеят в основите на бъдещия хотел „Хаят“, където доскоро се издигаше столичното кино „Сердика“, стана ясно вчера. Костите, както БЛИЦ информира вече, са част от Източния некропол на античния град.

Археолози от Музея за история на София разчистват в момента останките на предците ни под старото кино и са стопирали строежа на хотела. Юниан Мешеков, който е начело на екипа от учени, сподели пред „Площад Славейков“, цитиран от „Стандарт“, че скелетите са 22 от гробни ями, в които няма дарове – затова датировката им ще е трудна.

Тя вероятно ще бъде направена след въглероден анализ. Сводовите гробници са шест. „Откритото е от периферията на Източния некропол на Сердика, заяви Мешеков и допълни: „Това е място, където сердикийци са погребвали своите мъртви в дълъг период от време – от късния III до края на VI век – впоследствие некрополът може да е използван и в по-късни епохи.

За съжаление материалите, които разкриваме, са от плосък некропол – гробни ями, вкопани директно в стерила, със скелети – няма никаква археологически материал“. „Зиданите гробници са в силно разрушен вид“, казва още археологът. Мешеков ни обърна внимание, че всички гробищни съоръжения са „подрязани“ на едно и също ниво с тежка техника.

Археологът твърди, че от онова време не са оставени данни в научната литература за тази част на сердикийския некропол – освен за границите му -Докторската градина, бул. „Дондуков“ и ул. „Гурко“. Там, където се е намирало самото кино, няма каквито и да е римски останки, гробовете са от задния двор на киното, който вероятно е бил паркинг.

Археолозите от Музея за история на София са на обекта от 14 март, работата им вероятно ще продължи до края на април. Следва свикването на експертна комисия със специалисти от Министерството на културата, НИНКН и Музея за история на София, която да вземе решение за откритията.Най-четено днес


Таблица с възраст за пенсиониране и разликата, според годината на раждане
Валери Димитров: Съдът трябва да реши дали Стоян Александров е лихвар
РАЗПРОСТРАНИ СВЕТКАВИЧНО! Погледнах към този саниран блок и помислих, че сънувам! Тук пише
Пеевски подава сигнал в прокуратурата срещу Цветан Василев за набеждаване в престъпление

Калоян Паргов издаде подробности от 6-часовия пленум на БСП! Има ли напрежение в столетницата?

"Тежък пленум беше, 6 часа трудно се стои на едно място. През 90-те години е имало…

Прочети

Анкета

Затвори анкетата