Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 24.04.2017 21:36

Шестима членове на ВСС поискаха проверка за срещата Дончев – Цацаров

Шестима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха днес предложение на заседанието в четвъртък да бъде разгледано искане за проверка по случая със срещата между Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров с посредничеството на Георги Гергов, пише „Офнюз“.

Това съобщи в блога си члена на ВСС Калин Калпакчиев.

Точката е внесена от Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Юлия Ковачева и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Точката гласи: „Извършване на проверка за установяване на фактите и предприемане на последващи действия във връзка с публично оповестената информация за среща между главния прокурор Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев.

Според тях проверката е нужна, за да се защити престижа на съдебната власт.

„ВСС е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение. Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет“, посочват членовете на ВСС.

За срещата с Цацаров съобщи самият Сашо Дончев миналата седмица. По думите му срещата се е провела в кабинета на доскорошния член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов.

Дончев се оплака от натиск от страна на Цацаров. Главният прокурор на свой ред също се оплака от натиск от страна на Дончев да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ.Най-четено днес


Таблица с възраст за пенсиониране и разликата, според годината на раждане
Валери Димитров: Съдът трябва да реши дали Стоян Александров е лихвар
РАЗПРОСТРАНИ СВЕТКАВИЧНО! Погледнах към този саниран блок и помислих, че сънувам! Тук пише
Разчистваха старо училище край Варна и изведнъж пред учите им се появи сензационна находка! Намериха

Калоян Паргов издаде подробности от 6-часовия пленум на БСП! Има ли напрежение в столетницата?

"Тежък пленум беше, 6 часа трудно се стои на едно място. През 90-те години е имало…

Прочети

Анкета

Затвори анкетата