Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 25.04.2017 09:26

Учени откриха основната причина, заради която мрем като пилци

Затлъстяването е причина номер едно за съкращаването на живота – по-голям рисков фактор от пушенето и високото кръвно налягане.

Според екип американски изследователи прекомерното наднормено тегло води до 47% повече загубени години живот в сравнение с цигарите, които от своя страна съкращават живота с почти толкова, с колкото и високото кръвно налягане, пише научното издание „Сайънс дейли“, цитирано от БГНЕС.

Според екипа, базирал откритията си на данни на американски граждани от 2014 г., най-много години живот човек губи заради наднорменото тегло, диабета, пушенето, високото кръвно налягане и високия холестерол.

И това е интересно – Затлъстяването причинява 11 форми на рак при децата – още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Учените обаче предупреждават, че заключенията им могат да не важат по същия начин за отделните индивиди, като за човек с наднормено тегло и проблеми с алкохола пиенето може да е основен фактор за съкращаването на живота му.

Данните показват и подобряването в общественото и клинично здраве вследствие на усилията през последните 15 години да се ограничи употребата на цигари. Ако това не беше така, то сега пушенето със сигурност щеше да е начело на списъка. Ключов момент в проучването е и фактът, че три от първите пет причини за намаляване продължителността на живота – диабета, хипертонията и високия холестерол, могат да бъдат лекувани.

„Тези предварителни резултати продължават да хвърлят светлина върху важността на отслабването, справянето с диабета и здравословното хранене на населението в САЩ“, посочва д-р Глен Такслър, изследовател от Клиника „Кливланд“ и автор на проучването.

„Истината е, че макар и да знаем непосредствената причина за смъртта на пациент – например рак на гърдата или инфаркт, ние не знаем какви са допринеслите за тома фактори като пушенето, наднорменото тегло, алкохола и семейната история“, допълни още д-р Такслър, който заедно с екипа си продължава да работи върху по-точни изчисления за факторите, водещи до съкращаване на живота.Най-четено днес


Таблица с възраст за пенсиониране и разликата, според годината на раждане
Валери Димитров: Съдът трябва да реши дали Стоян Александров е лихвар
РАЗПРОСТРАНИ СВЕТКАВИЧНО! Погледнах към този саниран блок и помислих, че сънувам! Тук пише
Разчистваха старо училище край Варна и изведнъж пред учите им се появи сензационна находка! Намериха

Калоян Паргов издаде подробности от 6-часовия пленум на БСП! Има ли напрежение в столетницата?

"Тежък пленум беше, 6 часа трудно се стои на едно място. През 90-те години е имало…

Прочети

Анкета

Затвори анкетата