Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 07.05.2017 08:25

Във Франция днес ще бъде много горещо! Решава се бъдещето на страната

Днес Франция избира президент.

Избирателните секции в континенталната част на страната ще отворят в 08:00 ч. местно време (09:00 ч. българско)

. В най-големите градове, включително столицата Париж, гласуването ще завърши в 20:00 ч. местно време (21:00 ч. българско). На балотажа участват Марин Льо Пен и Еманюел Макрон.

На първия тур на 23 април Макрон получи 24,01% от гласовете, а Льо Пен – 21,3%. Марин льо Пен е считан за фаворит според социологическите проучвания. Води на конкурента си с 20% от гласовете. Бившият министър получава 62% срещу 38% за крайнодесния кандидат.

Двамата кандидати имат диаметрално различни позиции във външната политика. Докато Макрон призовава за тясно сътрудничество с международните институции, то Марин льо Пен е твърд националист. Льо Пен прогнозира, че ЕС „ще умре“ и обеща да организира референдум за Фрекзит.

Тя също така отдавна настоява Франция да напусне еврозоната и да се върне към франка, а също така страната да напусне Шенгенската зона. Макрон, бивш икономически министър, иска да се реформира и подсили Европейският съюз. Той дори се срещна с германския канцлер Ангела Меркел по време на кампанията.

Центристът подкрепя отделен бюджет за еврозоната, а също така предлага откриване на парламент и пост на финансов министър в рамките на валутния съюз. 50 000 полицаи ще се грижат за реда в страната.Най-четено днес


Таблица с възраст за пенсиониране и разликата, според годината на раждане
Валери Димитров: Съдът трябва да реши дали Стоян Александров е лихвар
РАЗПРОСТРАНИ СВЕТКАВИЧНО! Погледнах към този саниран блок и помислих, че сънувам! Тук пише
Разчистваха старо училище край Варна и изведнъж пред учите им се появи сензационна находка! Намериха

Калоян Паргов издаде подробности от 6-часовия пленум на БСП! Има ли напрежение в столетницата?

"Тежък пленум беше, 6 часа трудно се стои на едно място. През 90-те години е имало…

Прочети

Анкета

Затвори анкетата