МВР на Франция официално: Еманюел Макрон е новият президент

Франция вече има нов президент и това е независимият центрист Еманюел Макрон, който е избран с 66,06 на сто от гласовете, съобщи френското вътрешно министерство след преброяването на почти всички подадени бюлетини. Съперницата на Макрон – водачката на крайнодесния Национален фронт получава 33,94 процента от гласовете. Остава да бъдат преброени още 0,01 на сто от бюлетините, предаде Ройтерс, като цитира вътрешното министерство.

Рекордни 11,5 на сто от избирателите са пуснали или празна, или невалидна бюлетина, а общо 25,38 на сто от регистрираните 47 милиона избиратели са се въздържали да гласуват, сочат данните на вътрешното министерство.   Това означава, че един от трима французи е отказал да направи избор снощи между центристкия кандидат Еманюел Макрон и водачката на крайната десница Марин льо Пен, което е рекорд от 1969 г., предаде Франс прес. За първи път от 1969 г. активността на втория тур – 74,62 на сто – е по-ниска от тази на първия.

Марин льо Пен поздрави опонента си Еманюел Макрон за избирането му за президент на Франция и призна поражението си, предаде ДПА. Тя получи на балотажа 11 милиона гласа – най-големият брой за партията й, основана от нейния баща Жан-Мари льо Пен, когото тя отстрани от Националния фронт (НФ).

Марин льо Пен каза пред привърженици на НФ снощи, че резултатът от изборите е исторически и обеща, че ще поведе борбата за парламентарните избори идния месец. Тя каза, че кампанията за парламентарните избори вече е започнала и тя ще бъде в челната редица на тази битка.   „Призовавам всички патриоти да се присъединят към нас“, каза Марин льо Пен, цитирана от ДПА. „Националният фронт трябва дълбоко да се обнови.

Ще предложа да започнем дълбока трансформация на нашето движение, за да се превърне в нова политическа сила“, подчерта крайнодясната лидерка пред привържениците си, които освиркаха победата на Макрон и тъжно пяха Марсилезата, съобщи Ройтерс.   Избраният за президент на Франция Еманюел Макрон ще участва тази седмица в няколко церемонии заедно с досегашния президент социалист Франсоа Оланд, от когото трябва да приеме властта най-късно на 14 май, предаде Франс прес.

Конституционният съвет ще обяви официално окончателните резултати от президентските избори в четвъртък.   Президентският мандат на Оланд изтича на 14 май.   Новият министър-председател, когото ще избере Еманюел Макрон, ще стане известен до една седмица, заяви снощи генералният секретар на движението на Макрон „Напред!“ Ришар Феран. В правителството на Макрон вероятно ще има петнайсетина министри – политици и представители на гражданското общество.

Тази седмица политическото движение „Напред!“ ще представи своите кандидати за депутати в Националното събрание на изборите на 11 и 18 юни, добави Феран.   Днес Макрон ще участва заедно с Франсоа Оланд във възпоменателните церемонии на Шанз-Елизе за капитулацията на нацистка Германия. В сряда двамата ще участват в церемония в центъра на Париж в Националния ден в памет на жертвите на робството.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"