Опитайте приставката на Politikata за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
Публикувано на: 08.05.2017 10:04

Няма край! И АЕЦ „Козлодуй“ готви яка тесла за българина от 1 юли, поскъпването ще е безпрецедентно

АЕЦ „Козлодуй“ е подала заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за почти двоен скок на тока, който произвежда за регулирания пазар, пише „Телеграф“.

В момента цената е 30 лева за мегаватчас.

Централата иска от 1 юли тя да се увеличи на 58,09 лева. Атомната централа обосновава исканата по-висока цена със загубата от 109 млн.

Лева, които е натрупала за 2016 г. само от енергията, която е подала за регулирания пазар. Увеличението на цената е необходимо, за да се покрият инвестициите за модернизация, подмяна на оборудване, свързани с удължаване на срока за експлоатация на 5-и и 6-и блок.

От АЕЦ посочват също, че КЕВР не им е признала разходи за ремонт, за съхранение, преработка и транспорт на отработеното ядрено гориво, за експертни и одиторски услуги и други, за регулаторния период от 1 юли 2016 до 30 юни 2017 г.

„Предвид предстоящите промени в пазарния модел подходът за принудително компенсиране на непризнатите от КЕВР разходи в регулираната цена чрез свободния пазар, освен неправомерен, става и твърде рисков за базов ядрен производител“, предупреждават в заявлението си от АЕЦ „Козлодуй“.

През новия ценови период освен това централата ще произведе с 376 000 Mwh по-малко в сравнение с 2016 г., заради по-големия планов престой и заради изпитанията, които предстоят на 6-и блок за готовността му за работа на 104% мощност. Модернизацията, свързана с удължаване живота на блоковете, предвижда увеличаване на тяхната мощност.

Пети блок ще бъде 40 дни в планов ремонт, през които няма да произвежда ток, а шести блок – 43 дни, се аргументират от централата. Токът от АЕЦ е най-евтиният в микса от енергиите, които формират цената на регулирания пазар, но делът му е едва 6,57%, според информация, публикувана от ЧЕЗ на гърба на последната фактура за потребителите в Западна България.Най-четено днес


ЧЕРНА ВЕСТ В ПОНЕДЕЛНИК СУТРИН. ПОЧИНА ЗНАКОВ ПОЛИТИК. ОТИДЕ СИ БИВШИЯТ ПРЕМИЕР
РАЗПРОСТРАНИ СВЕТКАВИЧНО! БОЙКО ОБЯВИ НОВИ СВИРЕПИ ПРАВИЛА! КАТ ТЕ ХВАЩА И ТЕ
ТАЗИ ЖЕНА Е БИВШ ЛЕТЕЦ ОТ ВАРНА ДУМИТЕ Й ОБИКОЛИХА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ! ЕТО КАКВО ПРОРОКУВА ТЯ ЗА РОДИНАТА НИ
Тази абитуриентка от Лом изби рибата, отиде на бала си, придружена от… (СНИМКИ)

Важно! Правителството въведе нови промени за работното време, почивките и отпуските, които засягат всички

С постановление от тази седмица правителството прие промени в Наредбата за…

Прочети

Анкета

Затвори анкетата