ЕС празнува създаването си, Русия – Деня на победата

Страните в Европейския съюз отбелязват днес Денят на Европа. Той се чества като празник на единството и мира на стария континент. На 9 май 1950 френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Пет години след края на Втората световна война той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси за производство на въглища и стомана.

Призивът цели не само икономическо сътрудничество, но и възможност за избягване на бъдещи военни конфликти между доскорошните врагове от най-унищожителната война в историята на човечеството.

„Декларацията на Шуман“ води до създаването на Европейската общност за въглища и стомана, основана от Франция, Западна Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург. Днес членове на ЕС са 28 държави с общо половин милиард души население. За първи път 9 май се чества като Ден на Европа през 1985-та година. У нас празникът се отбелязва официално от 2005-та.

Датата се отбелязва и в Русия, но като Деня на победата. Русия днес отбелязва 72-рата годишнина от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"