ГЕРБ предложи пълен мажоритарен вот в 2 тура и орязване парите за партиите до 1 лев за глас

Пълен мажоритарен избор в 2 тура с абсолютно мнозинство. Това предлага ГЕРБ с внесени днес промени в Изборния кодекс, пише „24 часа.бг“

Управляващите предвиждат разделение на територията на страната на 240 едномандатни избирателни райони, във всеки от които да се провежда мажоритарен избор в 2 тура и има сформирана РИК.

За българите в чужбина е предвидено предварително да се извърши активна регистрация, въз основа на която да се изработи избирателен списък за тях, обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов.

Предложението е гласът им да се отнася към адреса на последното им постоянно местоживеене в България. Те ще гласуват електронно и дистанционно.

На 100% изпълнена волята на избирателя от референдума, обясни Кирилов.

ГЕРБ предлага още намаляването на субсидията на партиите от 11 на 1 лев, каквото бе решението на референдума.

Така изпълняваме волята на суверена, на онези 2,5 млн. българи, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Трябва да сме искрени към нашия работодател – българския избирател, затова се надяваме на съпричастност от различните ПГ, които заявяваха в последните месеци, че подкрепят резултатите от референдума.

Запитан дали промените са съгласувани с ОП, Цветанов обясни, че двете партии имат разминаване. Но сме постигнали принципна договореност, че при такава ситуация внасяме проекта и търсим подкрепа. Това не е проблем за управлението, коментира Цветанов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"