Скандалите покрай Евровизия не стихват: Гръмна нов – този път за милиони евро!

Без преувеличение тазгодишното издание на „Евровизия” може да се нарече едно от най-скандалните за цялата история на формата. Разправиите за конкурса започнаха далеч преди старта му в Киев, пише в. „Телеграф“.

Първоначално домакините имаха финансови проблеми, свързани с подготовката на музикалното събитие.

Половин година преди началото на „Евровизия” не беше ясно дали Киев ще се справи изобщо с организацията му и дори прозвучаха предложение, че домакинството може да премине в ръцете на Москва.

Пари все пак бяха намерени, но участниците в конкурса днес се съмняват дали те са изхрачени по предназначение.  В петък председателят на украинското жури – поетът Юрий Рибчинский, се възмути от корупцията при организацията на конкурса. Думите му цитира „Зеркало недели. Украйна”: „Не мога да мълча!

С този бюджет, с който бе направена „Евровизия”, можеха да се проведат три такива конкурса. Не знам къде гледа нашата прокуратура, но това, което се вижда дори на повърхността, е корупция”. В тази връзка поетът даде за пример Стокхолм, където се проведе миналогодишното издание на „Евровизия”. Швеция тогава изхарчи 9 млн. евро, а по-рано в Естония – 12 млн. евро. „За сравнение бюджетът на украинското издание е 655,7 гривни (23,5 млн. евро), 450 млн. от които са взети от бюджета на Украйна, а още 200 са отделени от бюджета на града домакин, посочва председателят на журито.

Тазгодишната „Евровизия” не беше подмината и от бушуващите през последните три години дипломатически конфликт между Москва и Киев. По решение на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) на участничката Юлия Самойлова, излъчена от Русия, бе забранено да влиза на територията на страната за срок от три години.

Мотивите за това бяха идентични с тези, с които преди дни се опитаха да хвърлят кал и срещу нашият участник Кристиан Костов – че са пели и преди в Крим.  Форумът в Украйна бе белязан с още гафове, сред които речта на първата дама на страната Марина Порошенко на развален английски език.

Върлите националисти пък бяха вбесени от факта, че билетите за „Евровизия” са напечатани на руски език.  Като скандал бе отчетен и факта, че победителката в „Евровизия 2016” певицата Джамала не бе допусната да премине по червения килим по време на откриването на форума в Киев, пише Блиц.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"