Валери Симеонов в ексклузивно за Бойко Борисов и войната, която обяви на Маджо и Митьо Очите!

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е вицепремиер в третото правителство на Борисов. Националистът е известен с откровения си и остър език.

БЛИЦ го потърси по горещите теми за стабилността на кабинета и войната, която започна срещу Младен Михалев-Маджо, Митьо Очите и представителите на ъндърграунда. Ето как Симеонов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

– Г-н Симеонов, вчера главният прокурор Цацаров пристигна в Бургас и обяви, че прокуратурата няма да допусне да се повторят екцесии като стрелбата срещу Митьо Очите в Слънчев бряг. Това ли имахте предвид, като заявихте, че през тази седмица ще има операция срещу мутрите по морето?

– Аз нямам никаква власт или правомощия към дейността на главния прокурор Цацаров. Това, което обявих преди няколко дни беше, че ще бъдат разрушени незаконните постройки и търговски обекти по морето. Това започна да става факт. И в предишни медийни участия съм казвал, че Бургас е най-мутренският град. Радвам се, че този път институциите се задействаха.

Приветствам съвместната акция между полицията и прокуратурата, защото Бургас и региона се бяха превърнали в царство на кварталните много мутри. Това трябва да се спре, да се въведе ред и бандитите да имат респект.

Младен Михалев-Маджо

Димитър Желязков – Митьо Очите– Ще доведе ли намесата на държавата до спиране на терора на Митьо Очите в Бургас и региона?

– Изцяло във възможностите на държавата е да въведе ред и да ограничи престъпността. Защото в противен случай престъпността ще се превърне във визитна картичка на България в очите на чужденците.

– Не се ли опасявате за личната си сигурност, след като обявихте война на Маджо, Митьо Очите и останалите представители на ъндърграунда? 

– Не ме притеснява нищо. Има държавата, в която има закони.  Държавата, институциите и гражданите трябва да служат на законите, а не на такива престъпни фигури. Когато има съгласувани действия между институциите и така да се каже си помагаме, няма как да просъществува организираната престъпност.

– Очаквате ли силен туристически сезон при положение, че криминалните скандали останат в миналото? – Престъпленията и отделните криминални прояви няма как да не влияят на туризма, защото информацията стига до чужбина и определени туроператори стават по-сдържани в предлагането на туристически пакети.

Престъпленията създават лош облик на страната. Но се надявам, че след намесата на държавата и пресичането на престъпността, да имаме силен и доходоносен туристически сезон.

– Какви мерки предприемат Обединените патриоти за осигуряване на допълнителни приходи в туризма?

– Решихме най-тежкият въпрос за туризма – този с обезпечаването на кадри. Това са основно работници от Молдова и Украйна. Успяхме да променим до такава степен нормативните документи, че вече на седмия ден от подаването на заявлението от страна на работодателя, се издава виза за работника.

Отпаднаха изискванията за специално образование и предварително сключен договор за наем, което превръщаше процедурата по издаване на документи в безкрайно ходене по мъките, което отнемаше минимум 2 месеца. Това се случи след съгласувани действия между четири министерства – на туризма, социалната политика, външните работи и МВР.

Успяхме да координираме работата на тези институции, което доведе до облекчаване на процедурата за осигуряване на работна ръка за туристическите комплекси. Освен това за първи път направихме изнесен прием на документи. Преди това документите се подаваха само в София, което забавяше процедурата.

От понеделник документи вече могат да се подават във Варна и Бургас. Такова положително нещо от години не се е случвало в бранша.  По тази причина туристическият сезон ще бъде обезпечен с няколко хиляди работника.  Вторият голям успех, който успяхме да постигнем е, че премахваме незаконните туристически постройки както в комплексите, така и извън тях.

Продължава и изкарването от сивата икономиката на незаконната практика с неплащането на такси на чужденци, които се настаняват в апартаментни комплекси по морето и най-вече в Слънчев бряг. Днес с г-жа Димитрова от Национална агенция по приходите разговаряхме по този въпрос. През следващата седмица ще имаме ново съвещание по този въпрос и в Министерство на финансите, за да спре порочната практика на хотелиерите, които настаняват чужденци и не плащат данъци.

– Защо през последните дни в политическите среди се задава един и същ въпрос – ще издържи ли правителството предварително заложения мандат от 4 години?

– Знаете, че ние сме заявили своята подкрепа и сме записали в коалиционното споразумение, че заставаме зад 4-годишен мандат на правителството. Така че опозицията в лицето на БСП няма повод за радост. Според мен успехите, които постигнахме в туризма и то само за две седмици са основната причина за истерията на опозицията.

– От кръга „Капитал“ опитаха да отстрелят с компромат зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов. Очаквате ли нови атаки срещу представители на Обединени патриоти?

– Оръжието на лъжите и манипулациите е основното средство на опозицията в ляво. Те ще продължат да използват същото това оръжие и срещу постиженията, аргументите и фактите, които показва правителството.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ/Blitz.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"