Българи изкупиха нивите до Бяло море, ще вдигат втори Слънчев бряг

Българи купуват земеделски земи край морето в Северна Гърция, но вместо да гледат зарзават, ги превръщат в места за летуване. Това твърдят медиите в южната ни съседка. Според авторите на репортажите нашите сънародници нарушавали закона, а в интернет било пълно с обяви за евтина почивка на Беломорието при български собственици на къмпинги, вили и къщи, пише „Марица“.

Това е целенасочена атака срещу нас, твърдят наши собственици на имоти по крайбрежието при Миродато и в района на Авдира, Северна Гърция.

Те дори са потърсили помощ от държавата, защото са подложени на натиск от местните хора и медиите. Българите са изпратили писмо по случая до областния управител на Смолян Недялко Славов. Днес сигналът им ще бъде препратен във Външно министерство.

По крайбрежието в Гръцко назрява голямо напрежение между гърците и българи, собственици на имоти и ваканционни селища. Според нашенци то се провокира от националисти сред местните политици, които провеждат активна кампания срещу българите в пресата.

Твърдят, че нашите сънародници превземат земите около морето и това ще убие бизнеса на местните хора. Те всявали съмнения, че българите ползват имотите не по предназначение. Напрежението се нагнетява от края на миналата година, основно в района на Миродато.

Там десетки българи са купили земеделски терени от по 300 – 400 кв. м  и са сложили сглобяеми къщички и каравани. „Когато купувахме земята, питахме какви права имаме и ни казаха, че имаме право да поставяме „всичко на колела“ – да няма масивни сгради, само сглобяеми къщи и каравани.

Повечето се съобразяваме със закона. Само миналата година при нас имаше 5 проверки, тъй като собственичка на хотел подава редовно сигнали срещу нас. Проверките не установиха нищо нередно. Вярно е, че един българин наруши закона и построи полумасивна сграда, но заради един случай не може да се заклеймяват всички.

Гърците явно много се дразнят, че купуваме земи не само в Миродато, но и по цялата морска ивица наоколо. Но това е свободен пазар.
Спазваме гръцките закони и на никого не пречим“, твърдят българите в сигнала си до областния управител на Смолян. В него те не се оплакват от гръцките държавни служби, а твърдят, че върви целенасочена кампания срещу тях в местната преса.

Настояват за разговори между държавните власти и на местните управници от двете страни на границата за решаване на проблема. Те се притесняват, че ще бъдат накарани да си махнат сглобяемите къщички от по 32 кв. м, заради които са си купили имотите.

Според българските собственици на имоти те не само не пречат, но помагат на гръцкия местен бизнес, тъй като преди българите да потеглят към морето с отварянето на ГКПП – Златоград Миродато например е било само затънтено село, а сега е истински морски курорт, на който бизнесът зависи изцяло от български клиенти.

„Купили сме земята си от местни, плащаме им данъци и правим ръст на туризма на Гърция, с какво сме лоши“, гневи се родопчанин, собственик на имот на Миродато. Плажът на Миродато е на 86 км от Златоград.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"