Доклад на БАН разкри страшната истина за заплатите в България и ЕС! (ГРАФИКА)

Средната заплата в България е близо четири пъти по-ниска от средната в Европейския съюз, а доходите ни са 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност на труда. Това показват данните на гoдишния дoĸлaд на Института за икономически изследвания при БАН, който отчита резултата от 10 години членство на страната ни в ЕС, уточнява в. Труд.

Според него България продължава да е с най-ниското средно месечно възнаграждение – 406 евро, при средно 1508 евро за целия ЕС. Българите получаваме и най-ниската минимална заплата в ЕС – 235 евро, при 1498 евро в Германия, според данни на Евростат за 2016 г.

Данните показват още, че България има и едно от най-високите нива на доходно неравенство, което допълнително изостря проблема с бедността.

Според икономистите нарастването на реалната работна заплата у нас, все още изостава от брутния вътрешен продукт на страната, като показателят на човек от населението е 47% от средното за ЕС. „В cpaвнeниe c ocтaнaлитe дъpжaви oт Изтoчнa Eвpoпa, пpиcъeдинили ce ĸъм EС пpeди нac, c изĸлючeниe нa ниcĸитe бюджeтни дeфицити и пyбличeн дълг, иĸoнoмичecĸитe и финaнcoви пoĸaзaтeли нa cтpaнaта ни ca нaй-нeзaдoвoлитeлни“, коментира проф. Иван Ангелов, член на авторския колектив, изготвил доклада.

Бедните и средните слоеве в България са натоварени с по-големи данъци, отколкото в другите страни-членки, пише още в доклада. Приносът на богатите в консолидирания бюджет на страната ни е 18,5% от общите приходи, при средно равнище 32,4% за ЕС. С изключение на Хърватия и Унгария, ние сме под равнището на приноса на богатите и в останалите източноевропейски страни.

„След приемането ни в Европейския съюз преди десет години се откриха възможности българите, работещите в чужбина, да пращат пари за семействата си у нас. През 2016 г. тази сума достигна 1,7 млрд. лв.“, допълни проф. Ангелов. По думите му страната е понесла загуби и пропуснала възможности от членството в ЕС.

„Бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ „Козлодуй“ и да правим големи разходи за заместващи мощности. Това ни струваше 12 млрд. евро.“, посочи той.

Срив в родното производство

Родното производство на някои от основните хранителни продукти се е сринало няколко пъти в последните години, според доклада на БАН. По данни на националната статистика през 1988 г. сме произвеждали 809 хиляди тона домати годишно, а през 2015 г. продукцията е близо седем пъти по-малко – 122 хиляди тона.

При месото спадът е три пъти, като за 2015 г. са произведени 155 хиляди тона, при 567 хиляди тона през 1988 г. „Πpeждeвpeмeннoтo oтĸpивaнe нa нaшитe гpaници зa внoc и изнoc, пpeди дa cмe cтaнaли ĸoнĸypeнтocпocoбни и бeз ниĸaĸвa пpoтeĸция, дoвeдe дo oгpoмни зaгyби. Caмo пpи тpи oт вaжнитe пpoдyĸти ниe cмe зaпaзили или дopи лeĸo cмe yвeличили пpoизвoдcтвoтo – eлeĸтpoeнepгия, пшeницa и цapeвицa“, коментира проф. Иван Ангелов от БАН.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"