Български професор смая света с откритие в Кърджали! Поведе поход!

Снимка „Труд“

След столетия на забрава, християнската традиция в район на Златоград, ще бъде възстановена. Това е идеята на местните хора, които искат да реставрират напълно средновековния храм, разкрит от екипа на археолога проф. Николай Овчаров, пише „Труд“. Разкопките край село Добромирци завършиха за десет работни дни и бяха изцяло финансирани от златоградчани.

“Става дума за изключително интересен средновековен обект край Добромирци, община Кирково. Макар да е в Кърджалийска област, той е само на 9 км от Златоград и се намира на много удобно място край пътя за Кърджали. Именно по тази комуникация минава огромният поток от туристи, идващи от скалния град Перперикон към Златоград. А в непосредствена близост до обекта през последните години са намирани много ценни находки, в това число златни и сребърни средновековни монети, оловни кръстове и др.”, разказа проф. Овчаров след края на разкопките.

По думите му в началото на проучванията на повърхността са личали останки от зидове, които определяха обекта най-общо като църква от ХIII-ХIV в. Някога църквата се е виждала от километри и е била средище на християнството в района. Край храма се развива обширен некропол, от са разкрити пет гроба. Те са направени по християнски обичай.

“Днес околните села са с мюсюлманско население, но през Средновековието плодородната долина между селата Бенковски и Добромирци е била един от най-християнските райони в Родопите. В близост на новоразкривания храм личат останките на още поне четири църкви”, напомни проф. Овчаров.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"