Вижте коя е MS-13: Бандата, вдъхновила бургаските ММА мутри да върнат спомена за 90-те с девиза: Убивай, изнасилвай, контролирай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Една от най-бруталните улични банди вдъхнови 7-имата бургаски ММА бойци да извършват серия от жестоки престъпления, твърди прокуратурата. Бургаските момчета – родени между 1995 и 1996 година действат брутално и следват девиза на американската банда: „Убивай, изнасилвай, контролирай“, съобщиха разследващите.Коя обаче е MS-13? Публикуваме прелюбопитния материал, на колегите от webcafe.bg, описващ цялата дейност на свирепата група: Поредица от брутални убийства в САЩ привлече вниманието на всички към MS-13, улична банда, възникнала в Лос Анджелис, но с далечни корени в Салвадор.

Последното от тях беше масово убийство в понеделник в Лонг Айлънд, където телата на четирима мъже, трима от тях на тийнейджърска възраст, бяха открити обезобразени в гора, оповести полицията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи в Twitter бандата като „опасна“. Главният прокурор Джеф Сешънс се зарече да я „унищожи“. И двамата обвиниха емиграционната политика на администрацията на Обама за възхода на престъпната група. Какво обаче всъщност е MS-13, и наистина ли Обама е виновен, пита „Би Би Си“.

Репутация на прибягваща към крайно насилие групировка Бандата се заражда в испаноезичните квартали на източен Лос Анджелис през 80-те години, като е сформирана от емигранти, избягали от дългата и брутална гражданска война в Салвадор. Други членове на бандата произхождат от Хондурас, Гватемала и Мексико.

MS е съкращение от Mara Salvatrucha – комбинация от mara, което означава банда, salva от Салвадор, и trucha, което приблизително се превежда като „способност да се оцелява на улицата.“ 13 произлиза от мястото на буквата M в азбуката. MS-13 си изграждат репутация на престъпници, прибягващи към крайно насилие и убиващи с мачете.

Те първоначално са установени в квартали, доминирани от мексикански банди, а впоследствие навлизат и в други части на САЩ. Според ФБР, понастоящем бандата присъства в цели 46 щата. През 2012 г. американското министерство на финансите обяви групировката за „транснационална престъпна организация“.

Това беше първата улична банда, на която е оказана подобна съмнителна чест, което я поставя наравно с много по-големи международни картели като мексиканския Зета, японската Якудза и италианската Камора.

Брутална инициация

 

MS-13 е обвинявана, че привлича бедни тийнейджъри от семейства в риск. Включването в бандата според запознати изисква „приобщаване“ – подлагане на тежък побой, продължаващ 13 секунди – и изпълнение на „мокра поръчка“ – извършване на престъпление, често убийство. Напускането на бандата се твърди, че е още по-опасно. Големи татуировки на гърдите бележат членовете й за цял живот, а за някои фракции се твърди, че убиват членовете, които се опитат да я напуснат.

Оценка на риска от ФБР през 2008 година определя броя членове на MS-13 в границите на 6000-10 000 членове в САЩ, което я прави една от най-големите престъпни организации в страната. Понастоящем бандата е по-многобройна извън страната, твърди агенцията. Активната борба срещу гангстерските групи в края на 90-те години е върнала стотици от ранните членове в централноамерикански държави, където те са създали дъщерни организации.

В момента се смята, че броят членове на бандата в централноамериканските държави е поне 60 000 души. Годишните доходи на бандата са около $31.2 млн. – на база информация на вестника El Faro, получена от мащабна полицейска операция в Салвадор. Основната част от тях идва от наркотици и изнудване.Убивай, изнасилвай, контролирай

Нашумели наскоро случаи, в които е замесена бандата, включват убийството на две гимназистки с мачете и бейзболни бухалки, докато вървят през родния си квартал в Ню Йорк миналия месец – отмъщение за незначителен спор, твърдят от полицията. Четирима членове на MS-13 бяха изправени пред съда за това престъпление. Други двама са обвинени по същото време за убийството на член на бандата, за когото се твърди, че е „нарушил гангстерския морален кодекс“.

През същия месец двама членове на бандата в Хюстън, Тексас, бяха изправени пред съда по обвинение в отвличане на три тийнейджърки, които са били държани за заложници и изнасилвани. Едната е застреляна, а тялото й е захвърлено край пътя. 22-годишният Мигел Алварес-Флорес и 18-годишният Диего Ернандес-Ривера се усмихват и махат на пресата и камерите по време на съдебното заседание. Девизът на MS-13 е „убивай, изнасилвай, контролирай“, съобщава специалист от ФБР по въпросите на гангстерските банди, който е разследвал групата.За какво е обвиняван Обама

Тръмп и Сешънс считат бившия президент Барак Обама за виновник за широкото разпространение на MS-13 в САЩ, като заявяват, че политиката му на „отворени врати“ за емигрантите е спомогнала за разрастването на бандата. Само че MS-13 се сформира и постига разцвет в САЩ много преди Обама да дойде на власт. MS-13 е идентифицирана като сериозна заплаха още през 90-те години, а специална група от ФБР е събрана в опит за справяне с бандата през 1994 г.

„Големият пик в популярността и на бандата се случва през мандата Буш-Чейни, когато се увеличават стимулите за незаконна емиграция в Централна Америка, различните кампании за „твърда ръка“ и „окончателно справяне с престъпността“ пълнят затворите до пръсване, а финансирането на програмите за реабилитация намалява,“ коментира Фултън Армстронг, изследовател в Центъра за латиноамерикански изследвания в Американския университет пред Politifact.

 

„Няма никакви доказателства, че администрацията на Обама носи някаква вина за съществуването или дейността на бандата в САЩ,“ коментира Йоан Грило, автор на книга за гангстерската престъпност в Щатите. Администрацията на Обама приоритизира депортирането на извършителите на престъпления, особено от организирани групи – включително и членове на MS-13, като провежда агресивна програма за депортации на бандити. Politifact, които се занимават с фактологични проверки на изказвания на политици, определиха твърдението на Тръмп като невярно.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"