На „Кулата“ е страшно след мощната спецакция, изплуваха нови подробности за обиските на митничарите и откритите рушвети!

Километрична опашка от тирове се изви на „Кулата” след снощните арести на митничари. Около 6 км е колоната от тежкотоварни камиони, които чакат да минат през границата, съобщава bTV.

Снощи движението беше пуснато около 2 часа, като колите минават по-бързо.   След акцията на ДАНС и ГДБОП са задържани 23-ма души, от тях митнически инспектори и шефове на транспортни фирми, давали исканите подкупи.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че са извършени 83 претърсвания и обиски на лицата и да намерени 63 хил. лв. в домовете на митническите инспектори. Групата действа от март 2015 година.

Тя обясни, че митничарите, заподозрени за корупция на ГКПП „Кулата“, са били под наблюдение от миналия август. „Касае се за организирана престъпна група“, каза говорителят на главния прокурор.  По нейни думи в схемата участват митнически инспектори от граничния пункт.

Сред задържаните има и представители на търговски дружества, които са били принуждавани да плащат подкупи на инспекторите, за да минават през граничния пункт. Срещу задържаните още не са повдигнати обвинения, като се очаква това да се случи в края на днешния ден, уточни Арнаудова.

Продължава претърсването на жилища. Днес прокурорите ще преценят на колко и на кои да бъдат повдигнати обвинения. Шофьор на цистерна, намиращ се в задръстването посочи, че се надява да мине до обяд, но едва ли ще е възможно.

Акцията създаде редица неудобства за пътуващите с автобуси, които с часове нямаха информация кога ще могат да влязат в Гърция.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"