Евгений Михайлов много притеснен от посещение на Путин у нас, Мария Пиргова го успокоява

Евентуална визита на руския президент Владимир Путин у нас може да се окаже проблем за руската стана, особено заради това, че явно съветниците на българския президент са побързали „да се сложат“ и не са се информирали, че на 3 март 2018 г. се навършват 100 години от Брест-Литовски мирен договор, когато Русия капитулира пред България. Това каза режисьорът и бивш кандидат за депутат на ДОСТ Евгений Михайлов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той коментира поканата на президента Румен Радев към Путин да посети страната по повод 140-годишнината от края на Руско-турската война и Освобождението на България.

Михайлов добави, че не е ясно дали е отправена покана за посещение и към президентите на Украйна, Беларус, Румъния, Финландия, Румъния, защото воини от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война.

Смятам, че е крайно време отношенията с Русия да се балансират и поканата от страна на Радев е много добър ход, коментира политологът доц. Мария Пиргова. Според нея трябва да се отнасяме нормално към такива държавни посещения. Вероятно ще бъдат поканени и други президенти и всеки ще отдаде почит на своите воини, а най-голямо основание има президентът Путин.

„Нищо лошо и ненормално няма да се случи. Защо трябва да реагираме с някакви особени негативни или свръхпозитивни чувства? Нормално е отношенията да бъдат възстановени“, каза тя. И добави, че нито тогава, нито сега амбициите на Русия към България са чисти, нито тези на Турция или Европейския съюз – „в политиката има интереси, добре го знаете“.

Да се отдава почит най-вече на Путин и се говори за него като за патрон на честването е слагачество на инициаторите, коментира Михайлов. Според него е добра идеята на новосъздадения Атлантически съвет да се поканят наследниците на воините, отдали живота си във войната. България си е откупила свободата, която е била част от политиката на Русия за достъп до Проливите, посочи той. По думите му страната ни „стои доста странно в света, в ЕС и в НАТО“.

„Нашите съюзници само преди няколко дни увеличиха санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и политиката на Москва към Донбас, докато българският президент говори за сваляна на санкциите“, каза гостът. „Едно е Освобождението ни, в което Русия играе централна роля, друго са санкциите.

Радев има особено отношение към тях, но не го проявява в ЕС. Той ще изчака момент, когато вероятно може да бъде инициатор на такова обсъждане за падането им. Това е съвсем различна политика“. Няма значение с какво съвпада посещението на Путин (догодина България ще е председател на Съвета на Европа, бел. ред.), смята Пиргова.

Помолени да коментират дали паметникът на връх Бузлуджа трябва да бъде върнат на БСП, Михайлов каза: „Не знам някога Бузлуджа да е била собственост на БСП, за да ѝ се връща. Доколкото знам този паметник е построен от българската държава с парите на българския народ“. Той припомни, че със закон режимът на БКП е обявен за престъпен. „Не знам защо трябва да се прави подарък на наследниците на БКП“, на партия, която има престъпно минало, добави той.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"