Евродепутат Ска Келер : Не съм призовавала цели сирийски села да бъдат местени в Източна Европа

Фракционният лидер на партията на „Зелените“ в Европейския парламент Ска Келер не е призовавала „цяло сирийско село“ да бъде изпратено в Латвия.

Това съобщиха от нейния офис, след като германско издание публикува интервю с Келер и цитира тези нейни думи.

„Отговаряйки на въпрос за това възможно ли е цяло сирийско село да бъде изпратено в Латвия, зададен от журналист, Ска е заявила, че в страна като Латвия, където има малко бежанци, би било по-лесно за тези хора, ако бъдат преместени там на групи.

Но не е предлагала цели села да бъдат разселвани в Източна Европа и не е казвала, че това е подходяща мярка спрямо държави като Чехия, Полша и Унгария, които бойкотират приемането на мигранти“, пишат от офиса на евродепутата.

По-рано днес германското издание Neue Osnabrücker Zeitung написа, че тезата на германския евродепутат е , че опцията трябва да бъде обсъдена, въпреки съпротивата на страните от Източна Европа, и ако е необходимо – тези държави дори трябва да бъдат принудени да приемат идеята.

Неотдавна Европейската комисия стартира наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша заради решението на правителствата им да не приемат бежанци по квотната система за разпределяне, която беше приета с квалифицирано мнозинство от Европейския съвет през септември 2015 година, включително с гласа на Полша.

Разпределението на бежанците ще бъде предмет на обсъждане и на предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се проведе по-късно тази седмица, пише  „Actualno.com“

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"