Отвлякоха сина на столично топченге! Детето се намира в Холандия, но…

46-годишният столичен полицай Николай Карбанов от 4 години се бори да върне сина си Атила от Холандия. Детето е отвлечено от майка си, но тя умира в катастрофа. Историята на бащата прилича на сценарий за холивудски филм, но се случва в реалността.

И до момента момчето е в Холандия, а Николай Карбонов описва ситуацията като „абсурдна“, въпреки че законът е на негова страна.

Всичко започва в края на октомври 2013 г., когато 7-годишният тогава Атила е изведен незаконно от България от майка си Веселина Георгиева, въпреки че бащата не е дал разрешение детето да бъде извеждано от страната.

Двамата не са имали брак, живели са на семейни начала, но се разделили поради несходство в характерите. По думите на Карбонов, най-вероятно малкият Атила е преведен през държавната граница, скрит в багажник на кола. „Шест месеца, след като Атила бе обявен за издирване, бях уведомен, че той е локализиран и се намира в страна-членка на ЕС – Холандия.

Това стана през април 2014 г. И оттук започнаха абсурдите“, разказва бащата. Веднага чрез българското Министерство на правосъдието, Николай Карбонов завежда дело в Холандия по Хагската конвенция. „Според нея, срокът от подаването на молбата до приключване на делото е 6 седмици.

Холандците обаче в продължение на 8 месеца не дадоха никакъв ход, не отговаряха или отговаряха с огромно закъснение, въпреки усилията на нашето правосъдно министерство да се задвижи процедурата за връщане на детето“, разказва бащата пред телевизия BiT. През октомври 2014 г. все пак делото в Хага започва.

През март 2015 г тричленен състав на холандския съд излиза с решение, че отказва да върне Атила в България, тъй като не е получил уверение от българските власти, че у нас има адекватна система за закрила на детето.

„Съдиите решиха холандските служби за закрила на детето да се грижат за Атила, но в решението бе записано, че последната дума има българският съд. Така на 18 март 2015 г. всичко приключи в Холандия. Аз обаче водех дело и тук, в Софийски градски съд, който ми даде пълните родителски права“, продължава разказа си Николай Карбанов.

През септември 2015 г. разследващи полицаи предупреждават бащата, че срещу него е организиран опит за убийство. Поръчител е майката на сина му – Веселина Георгиева. Полицаят е скрит за 29 дни в тайна квартира, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската районна прокуратура.

На 28 декември 2015 г. Веселина Георгиева е задържана на летище София. Два дни по-късно съдът я пуска с мярка за неотклонение „подписка“. На 3 януари 2016 г. Николай Карбанов е уведомен, че майката на сина му е катастрофирала на пътя между Ямбол и Сливен и е в кома в болница.

„Четири дни по-късно – на 7 януари 2016 г. тя почина в болница. Веднага направих връзка с МВР и обявих детето за издирване. Няколко дни по-късно бях уведомен, че Атила е под закрила от холандските власти и е оставен под грижите на приятелката на Веселина – Дора Кондакова“, допълва бащата.

По думите му, по сметката на сина му са преведени 133 000 евро от застраховката „Живот“ на майка му. С парите обаче се разпорежда Кондакова, въпреки че българският съд е определи бащата като единствен носител на родителските права над Атила. Оттогава досега Карбанов е писал до националния омбудсман Мая Манолова, до Агенцията за защита на детето, както и до много други институции.

В Холандия има и адвокат, който опитва да защити правата на детето. Полицаят обясни, че дори Манолова е писала до холандския омбудсман, който е уверил, че местните органи си вършат работата. „Сега Атила е на 11 години. Не смятам, че ме е забравил. От 3 години и половина не съм го прегръщал“, споделя Николай Карбанов и допълва, че никога няма да се откаже от битката да върне сина си в България.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"