НАСА засне нещо уникално на Марс, показа СНИМКИ и попита: И вие ли виждате това, което и ние?

На Марс откриха геологичен релеф, който наподобява форма на човешко лице, съобщава сайтът Лента.ру. Кадрите са достъпни в архива на НАСА, а самото изображение е получено с помощта на инструмент, инсталиран на борда.

Орбиталната станция „Марс Одисей“ откри на Марс геологичен релеф, напомнящ на човешко лице, чиито снимки са достъпни във фотоемисията на НАСА, съобщи сайтът Лента.ру. От НАСА дори си направиха шега с него: „И вие ли виждате това, което и ние виждаме? Това лице ни гледа!“.

Припомняме, че преди години широка популярност придоби снимката, направена през 1976 година от станцията „Викинг 1“. На нея ясно личеше релеф с формата на човешко лице. Човекоподобното се оказа илюзия, получена от играта на светлината и на сенките, а също така и на ниската резолюция на камерата на космическия апарат.

Автоматичният апарат „Марс Одисей“ беше изстрелян към Марс на 7 април 2001 година. На 24 октомври същата година той достигна до Червената планета. Своето название орбиталната станция получи от бестселъра на Артър Кларк „2001: Космическа одисея“. Именно „Марс Одисей“ откри воден лед под повърхността в близост до полярните региони на планетата.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"