Петър Стоянов: Историята на Македония е най-романтичната част от историята на България, но след Втората Световна война…

„Историята на Македония е най-романтичната част от историята на България.“ Думи, произнесени от президента Петър Стоянов на 27 април 1997 година в Страсбург в Двореца на Европа пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Президентът на България(1997 – 2002 г.) Петър Стоянов беше гост в студиото на „Денят започва“.

Изминаха 20 години откакто се опитваме да намерим златната формула за договор за добросъседство и сътрудничество. „Аз вярвам, че ще успеем, но говорейки за подписването на договора за добросъседство, ние не трябва да прекратяваме никога дебата за това, което се случва на Балканите и за нашите отношения с Република Македония, особено с нейните граждани, с нейната история и така нататък“, заяви Стоянов.

Президентът припомни, че ние първи признахме Македония, ние желаем тя да се развива, никой не оспорва териториалната цялост, но има една граница, която няма да прекрачим – това е нашата история. Стоянов разказа, че след Втората Световна война ситуацията в Македония е променена, започнал е съвсем явен процес на обезбългаряване и на налагане на едно чуждо самосъзание. Президентът е на мнение, че е крайно време да се обърнем към своите собствени грешки, защото най-големите грешки в това отношение сме допуснали ние българите.

Първата такава е по време на Илинденското въстание. След потушаването му с нищо не помагаме на освободителното движение в Македония. Втората фатална историческа грешка е след Втората Световна война. Тогава по инициатива на Георги Димитров започва акция, в която българите трябва да се записват македонци. „Такъв предателски акт в историята на България в мирно време няма“, категоричен е Стоянов.

Президентът смята, че и днес продължаваме да допускаме грешки. Той не може да разбере тона на общественици, който се лута между снизходителността и сарказма, в който се вместват вицове за македонците. Според него по-груба провоказия по отношение на българо-македонските взаимоотношения няма. „Договорът може да бъде подписан и ще бъде подписан, отношенията ще се развиват. Те трябва да се развиват винаги на една и съща основа – основата на разбирането и любов към хората, които живеят в Македония. Не може заради собствената си суета да се изявим като най-големите български патриоти, да разваляме нещо, което е градено с векове, посочи Петър Стоянов. „Българският национален интерес днес трябва да се отстоява все едно, че не знаем какво ще се случи след 50 години. Днес българските интереси не трябва да бъдат предавани по никакъв начин, за да можем да предадем след 50 години на следващите поколения една неопетнена щафета. И това означава изключване на всякаква агресия, тук трябва да се работи много умело, много внимателно, много деликатно, с чувство на разбиране и любов“, завърши президентът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"