Корнелия Нинова: Не ме е страх,че Георги Гергов ще ме свали от поста

БТВ: Вчера Георги Гергов даде интервю по БТВ, в което каза няколко неща. Първо, че е имал лична амбиция за коалиция между ГЕРБ и БСП, но в рамките на тази лична амбиция, той в този момент беше и член на ръководството на БСП, въпросът ми е като е имал лична амбиция за коалиция между ГЕРБ и БСП обсъждали ли сте я и правени ли са стъпки в тази посока? И втори въпрос, той каза, че се сменят лидерите рано или късно, но предложи Вие да си тръгнете малко по-рано, за да не станат и други поразии. Вие как бихте му отговорили? Благодаря!

Илиана Беновска: Направи впечатление, че вашият вестник „Дума“, нали вие го финансирате – БСП, цитира думите Гергов избирателно. Георги Гергов каза, че е разговарял за коалиция, но при положение, че БСП победите и тогава да се състави коалиция между ГЕРБ и БСП и с премиер различен от Вас и Бойко Борисов.

Обсъждан ли е този въпрос и защо вестник „Дума“ пропусна в цитата си днес, че Гергов е предлагал след като победите вие, БСП, чак тогава да се разговаря за коалиция. Не е ли това манипулация на вашия електорат?

Корнелия Нинова:. Ще разделя нещата на две. Едното е голям, сериозен и политически въпрос. Вчерашното интервю на Георги Гергов е най-добрият пример за паралелна държава и за задкулисие, срещу което аз на конгреса, на който бях избрана, екипът ми след това, цялата предизборна програма, платформа и действия ние се обявихме срещу паралелната държава и задкулисието. Има решение на легитимните органи на партията – НС и ИБ, че няма да правим коалиция с ГЕРБ. Член на ръководството, без да е упълномощаван, е водил разговори по негово признание и то няколко пъти с лидер на нашия политически опонент за такава коалиция. Допускам, че не са си говорили за един учебник за един клас в цялата страна или как да се оздравят общинските болници. Допускам, защото не знам какво са си говорили. Но заявявам, че каквото и да ми струва на мен лично, на екипа ми, дори „по-раншкото“ ми отстраняване да ми струва, ще продължа с всички сили действията ми срещу задкулисието и паралелната държава, срещу договорките зад гърба на легитимните органи на партията на членовете на партията и това пренесено и на равнище държава. Защото ние казахме – ако искаме да променим държавата трябва да започнем от себе си, да сложим край на задкулисието и на нерегламентираните договорки. Първо да дадем личен пример как се променяме и след това да претендираме да го направим в държавата.

Не ме попитахте нещо обаче, което искам да коментирам, него вече го слагам в графата, как да кажа, ваканционен хумор, летен хумор. Г-н Гергов заяви, че съм ходила инкогнито в Пловдив да му предлагам компенсация. Защо го слагам в графата „шегаджийски“? Защото това открито писмо, като ви гледам тук всички, може би с малки изключения, вие го публикувахте на 25-ти април, че Пловдивската организация ме кани на среща за разговор. И аз откликнах на това открито писмо, което беше известно на цялото общество чрез вас, за което ви благодаря, и отидох на тази среща. Какво инкогнито има да отидеш на публична покана пред 60 човека и да изразиш политически позиции. За компенсации и дума не е ставало. Нещо повече, ако исках да правя компенсации щях да се възползвам от решението на ВСС, че в срещата в ЦУМ не е имало нищо нередно. Да се възползвам от този повод и да компенсирам г-н Гергов. Напротив, веднага като излезе решението пред Вас заявих, защото Вие ме питахте, че няма връщане назад и че този въпрос е приключен! Благодаря Ви!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте за вестник „Дума“!

Корнелия Нинова: Не определяме редакционната политика на „Дума“, моля Ви! „Дума“ е свободен вестник. Ако има тук някой от „Дума“ да стане да каже дали някога някой от ръководството му е казвал какво да пише на страниците на „Дума“. Доста критика съм чела и за себе си на тези страници. Така че, моля!

Илиана Беновска: А не ми отговорихте обсъждано ли е да се прави коалиция с ГЕРБ, ако БСП победите?

Корнелия Нинова: Не, коалиция с ГЕРБ при никакви условия не е обсъждано в легитимните органи на партията!

Илиана Беновска: Но ако Гергов не Ви плаши и сте толкова убедена в правотата си, тогава защо трябва да се затваря тази страница? Георги Гергов е бил толкова години в тази партия и е бил толкова значим човек, няма да отречете! Защо трябва да се скриете от темата Гергов? Тя ще продължи да се развива, ще дойде новият конгрес!

Корнелия Нинова: Да ме виждате да съм се скрила? Ето, пред Вас съм! Отговарям на въпроси и затварям тази тема. Защо? Първо, защото изведох принципа, от който няма да отстъпим. И второ, защото имаме работа. Тази работа е Законът за предучилищно и училищно образование, преизчисляване на пенсиите. Ние това сме обещавали на хората когато сме им гласували доверие, а не да ги занимаваме с Георги Гергов, с мен или с когото и да е друг в лично качество.

Илиана Беновска: Страх ли Ви е, че той на конгреса може да Ви свали, сега, през февруари? Питам Ви, страх ли Ви е, че Ви застрашава или може да Ви свали Георги Гергов от позицията през февруари или когато имате конгрес?

Корнелия Нинова: Госпожо, ако ме е страх, нямаше да заемам тези позиции, които заемам от една година. Ако ме беше страх, нямаше да слагам мандатност и на себе си, и на народните представители, нямаше да искам пряк избор на председателя, нямаше да искам списъка на политиците от КТБ! Който го е страх не ходи в гората, седи си вкъщи и плете чорапи! Не ме е страх! Заявявам категорични, чисти, ясни, принципни позиции. Иска ми се това да бъде политическия модел в БСП и оттам той да бъде пренесен в държавата. Той се казва „промяна4. Промяна на прехода, на тези 27 години, в които цялата политическа класа, обвързана с икономически интереси, краде този народ и резултатът го виждаме. Искаме това да се промени и да тръгнем в следващ, постпреходен период с други правила на политиката, благодаря Ви!

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"