На този ден преди 83 години става нещо с участието на Хитлер, което тотално променя историята

На този ден през 1934 г. Адолф Хитлер се обявява за фюрер на Германия. Това става в деня, в който умира дотогавашният президент на германския райх Паул фон Хинденбург. Хитлер, който от началото на 1933 г.

е канцлер на Германия, обединява на практика двете титли и двата поста. Така Хитлер се оказва както държавен глава, така и шеф на правителството.  

Титлата фюрер и райхсканцлер остава валидна до 1942 г., когато Хитлер сам я променя на фюрер на голямата германска нация (Der Fuhrer des Grossdeutschen Reichs). Във военен план до същата година Хитлер носи титлата фюрер и върховен командир на армията, когато втората част е отменена със специален декрет.

Всъщност фюрер е широко ползвана военна титла в германските земи докъм XVIII век, като всеки командир на рота, батальон или полк по традиция се нарича така. Тя е популярна и в паравоенните среди и е ползвана сериозно от нацистката партия, както и от свързаните с нея организации като СС и СА. След Втората световна война обаче тя бързо излиза от мода поради износването  във времето на нацистка Германия.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"