НА ЖИВО от Скопие: Исторически акт! Бойко Борисов полага венец пред гроба на Гоце Делчев, за първи път български премиер…

Днес е вторият ден от историческата визита на българската делегация в Македония. След подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство вчера. В момента премиерът Бойко Борисов и останалите български представители полагат венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие.Поводът е 114-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, което е национален празник на Македония.

За пръв път на честването присъства и български министър-председател и ще бъдат изпълнени химните на двете държави.

Обстановката е много тържествена, но и със засилена охрана – целият район край църквата „Св. Спас“, откъдето минават делегациите, е отцепен, почти не може да бъдат видени цивилни. Българската делегация е ескортирана от хеликоптер.

Въпреки цялата тържественост, ключов остава въпросът дали договорът ще бъде ратифициран в македонския парламент. Засега настроенията са това да се случи. На този етап от опозиционното вече ВМРО-ДПМН излязоха с изявление, че подкрепят споразумението, но имат забележки по пет точки, сред които са езикът и македонското малцинство в България.

Тепърва в срок от три месеца от влизането на договора в сила ще се създадат комисии, които да изчистят въпросите по общата ни история.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"