Преди минути „експлозия“ в ефира на БТВ! Красавицата Йонка обяви, че е убит и обезобразен нейния обичан

Снимки: btv

Наркотрафикът в Бургаския затвор работи като стройно организирана система, но освен това зад решетките хора губят живота си при неясни обстоятелства. Това разказват бивши и настоящи затворници, както и техните близки пред камерата на bTV, докато за Министерството на правосъдието всичко това е „непроверена информация”.

Знаков е случаят с бившия шампион по борба Горан Горанов, издъхнал в изолатора на затвора на 25 март.

„Тялото на брат ми е било обезобразено.

Основната версия за смъртта на брат ми, която беше разпространена в първите часове, беше, че е починал от естествена смърт, инфаркт. Дори да е инфаркт, този инфаркт е бил предизвикан”, категорична беше сестрата на затворника Йонка Горанова.

По думите й Горан въобще не трябвало да е в затвора, а в психиатрия – по време на престоя му в Ловеч бил на силни лекарства, но лекарите не посмели да свидетелстват за това. Въпреки това, брат й казал по телефона при последния им разговор, че е добре.

Малко преди смъртта на бореца, той не се явил на едно от заседанията си по дело за кумулация на присъди и още тогава семейството започнало да се притеснява. Адвокатът му на два пъти не бил допуснат в затвора с обяснението, че клиентът му не желае да се вижда с него.

Така на 25 март социален работник съобщил на семейството, че Горан Горанов е починал от естествена смърт в съня на леглото в килията си.

В същото време, затворници, които са били в същия корпус, по свои канали се свързали с близките му и разказали, че борецът е бил 5 дни в изолационна килия, без вода, храна, тоалетна, кофа, легло. Крещял, че иска да се срещне с адвоката си.

Разследването за смъртта се води от прокурор Светослав Малинчев, който преди това е настоявал Горанов да влезе в затвора. Били са разпитани други затворници, но не и тези, които са били свидетели на смъртта на лишения от свобода. Именно те били обект на натиск от страна на директора Бранимир Мангъров… който пък трябва да проверява собствените си действия.

Семейството още няма достъп до резултатите от втората аутопсия. Междувременно се прави и ремонт в затвора, който, според Йонка Георгиева, е свързан и с премахването на парната инсталация, която е причинила смъртта на Горан.

От съкилийниците на починалия тя е разбрала, че зам.-директорът Методий Владимиров е разпоредил килията му да не се отваря. „В затворите няма закони. Законът е заповедта на директора и на зам.-директора”, каза тя.

Името на Владимиров се свързва с друг шокиращ сюжет зад решетките – внасянето и продажбата на наркотици, главно метаамфетамин.

„Наистина ли ме питате, мислите, че затворът е място, където не можеш да вкараш нищо? Не само може, но е доходоносна практика. (…) Крайните трафиканти, които вкарват дрога, са на най-високо ниво. Без тяхно позволение нищо не може да бъде вкарано. На ниво началник”, разказа пред Росен Цветков Иван Радев – Монката, който излежава 6-годишна присъда за отвличане на наркодилър и има 3-годишен опит в наркоразпространението зад решетките.

ой твърди, че за да движи наркотрафика в миналото, се отчитал на настоящия заместник-директор на затвора Методий Владимиров – тогава оперативен работник. Давал около 20% от 1500-те лева, които печелел седмично.

Симеон Стоянчов – Малката Рижа, вече бивш затворник в Бургас, също казва, че дрогата влизала с позволение от най-високото ниво – ръководител на затвора: „Той го позволява и го допуска. Привиква човека, който трябва да вземе наркотика, уж за следствени действия. И оня си го качва. И вече си го разпръсква по веригата”.

По думите му старшините така или иначе са твърде малко и никой не се интересува какво става в килиите.

Монката твърди, че наркотрафикът се организира от „шпионите” на началника, които не са обект на престърсвания и имат телефони. Грам метаамфетамин е 200 лв. Плаща се с преводи до поискване, на ръка или с продукти от лавката.

Иван Радев твърди, че каналът имал протекцията и на от инспектора „Социални дейности” в затвора Павлина Замберова.

„Вижда моето име, взима го (писмото – б.р.), след половин час съм в кабинета й. Казва –имаш едно писъмце, но то малко тежичко. Викам – знаете защо е тежко. Отваря писмото и вижда наркотика, няма как да се скрие. Ами сега? Викам, е, аз знам имената на сестра ти, ще си получи по Еконта 300 лв. до поискване, проблем ли е? „Никакъв проблем, просто друг път казвай предварително, да не му направи на някой от администрацията впечатление и да го провери случайно”.

Директорът Мангъров признава, че има „различни възможности да стигне наркотикът” до лишените от свобода, в т.ч. и с помощта на „човешкия фактор”: „Каналите са много, включително и директно през стената на затвора”.

Последиците обаче са тежки. „Наскоро едно момче си сложи въжето и се самоуби. На това не се даде гласност. Вили от Нова Загора се казва момчето. Точно от прекомерна употреба на метаамфетамин и накрая от „Мистър мускул” за отпушване на тръби, натриева основа, това знаете ли как действа на психиката?!”, разказва Иван Радев.

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов обаче има друга гледна точка към този случай. Проверката на ГДИН е приключила и „не е установила нещо нередно в тази смърт”. По думите му няма данни за наркотици, но „има органи, които могат да проведат разследване по обстоятелствата на смъртта”.

За смъртта на Горан Горанов той заяви, че се води досъдебно производство и на този етап не може да се оповести нова информация.

Зам.-министърът посочи, че в Бургаския затвор започва проверка, но не пропусна да отбележи: „Моето мнение винаги е било, че не бива да се бърза с публичното изнасяне на информация, в чиято истинност не сме убедени”.

По думите му на този етап няма данни Методий Владимиров да е покровителствал затворници или незаконна дейност.

Вероятно от правосъдното министерство и Окръжната прокуратура в Бургас ще проверяват и още една схема – стартиране на работа или отпуск срещу пари.

„Другата седмица ще оправим една отпуска – 100 лева на ден, 5 дена за отпуска, за сватба ще го вадим едно турче. 500 лева. Аз си взимам, той си взима. Подписва му една заповед. Разписва я, 5 денонощия една отпуска. Няма значение, че е в корпуса. Пуска се някаква награда, има ги в правилника, за вътрешния ред на затвора, награда за някакво мероприятие”, разказа бившият затворник Георги Георгиев.

 

 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"