Внимание! Важно за родителите! Всички от деца на 4 години задължително на

Снимка: Булфото

И четиригодишните деца да ходят задължително на предучилишна подготовка. За това се обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В момента забавачката е задължителна за 5 и 6 годишните деца.

Причината за промяната е, че всички национални и международни изследвания показвали, че децата, които не са посещавали детска градина са сред най-уязвимите за отпадане в прогимназиален курс на обучение.

Това важало в много висока степен за малчугани, чийто майчин език не е българският, както и за такива на родители с ниско образование, пише offnews.bg.

„Децата трябва да знаят български език на входа на 1 клас. Иначе рискът да отпаднат от образователната система още в 5-и, 6-и и 7-и клас е много висок“, каза министър Вълчев.  Той обясни, че новият механизъм трябва да заработи във всички детски градини и че МОН ще работи с останалите институции по темата.

Според Вълчев децата, които са ходили в детска градина, имат много по-добри шансове да завършат основно образование, а след това и по-висока степен и получават много повече шансове да се приобщят към пазара на труда.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"