Дежурният синоптик в НИМХ към БАН Евгения Егова съобщи за страшен мор днес навсякъде, а в 6 области ще е над 37 на сянка

Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е около средното за месец август.

Това сочи прогнозата на дежурният синоптик Евгения Егова  в сайта на НИМХ към БАН.

В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата – до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29-32°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Оранжев код за високи температури е в сила за 6 области на страната, жълт е кодът в останалите 22.

Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Оранжевият код е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Благоевград. В тези области се очаква горещо време с максимални температури над 37°.

Оранжевият код означава, че времето е опасно. От НИМХ обясняват, че високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Те съветват да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите. В останалите 22 области на страната е в сила жълт код. В тези области се очаква горещо време с максимални температури 34-37°.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"