Шапки долу! Ново чудо в Родопите! Велик е този дух! На 105 години сляпа баба изуми лекарите! Тя внезапно

105-годишната Нурие Дерменджиева от маданското село Средногорци започна да брои пръсти от 2 метра след операция на дясното око за премахване на перде в Смолянската болница.

Столетницата изумила лекарите с доброто си общо здравословно състояние. Родопчанката обаче има катаракта и на двете очи. В последно време възрастната жена не виждала дори чинията си с храна на масата, каза д-р Петър Янев, който оперира столетницата, съобщава „Пик“.

„Много изненадващо за мен като лекар е такъв възрастен човек да е в такова добро здраве като цяло. Тя е напълно здрава жена, макар и на тази възраст. Всички проведени консултации и изследвания показаха, че е добре здравословно, и се оказа, че може да понесе тази операция, коментира д-р Янев. Той обясни, че процедурата изисквала локална анестезия и рискът за общото здраве бил минимален, противопоказанията са изключително малко.  „Почти не съм изпитвал никакви съмнения дали ще понесе самата процедура. Преди операцията виждаше само светлини и сенки“, разказа д-р Янев. Само ден след манипулацията жената вече виждала от 2 метра пръстите на ръцете му и ги брояла. Нурие Дерменджиева вече е изписана, пише в. „Марица“.   „По принцип да се очаква максимално възстановяване на зрението е рано. След операцията Нурие възстановява зрението си вече на поне 10%, което е огромна крачка напред“, каза лекарят. Възрастната жена се очаква все повече да подобрява зрението на дясното си око. Другото не може да се оперира, тъй като клепачът  е паднал и операцията нямало да доведе до желания резултат, обясни д-р Янев. Дълголетницата има 6 деца, които отгледала сама, след като преди 60 години съпругът  починал и тя останала вдовица. Жената има 14 внуци, трима правнуци и трима праправнуци.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"