Юристът Борислав Цеков разкри: С фалшиви новини и откраднати пари от КТБ опитват да ударят по Борисов и Цацаров!

Вече трети ден кабеларките bTV, BiT и Нова, подкрепяни от кафявите сайтове на Прокопиев и Стоянка Георгиева насаждат в публичното пространство фалшивата информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп едва ли не ще се застъпи за обвиняемия банкер беглец Цветан Василев.

БЛИЦ потърси мнението на юриста Борислав Цеков, доктор по конституционно право. Ето как Цеков отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

–  Г-н Цеков, какво се крие зад бутафорната информация, че Цветан Василев ще бъде поставен под закрила по силата на Закона „Магнитски“?

Обикновена пропагандна спекулация с цел защита на интересите на обвиняемите и замесените в грабежа на века – КТБ.

Българската общественост трябва да знае, че въпросният закон „Магнитски“ не е свързан с никакво „предоставяне на закрила“. Този закон беше приет при администрацията на Обама и Хилъри през 2012 г. С него беше отменена известната в международната дипломация от ерата на Студената война поправка „Джаксън-Ваник“, с която САЩ наложи ограничения в търговията с държавите от съветския блок.

Вторият ключов момент в този нормативен акт е, че се създава процедура за налагане на персонални санкции срещу лица от Русия, които по преценка на американските власти са участвали в груби нарушения на правата на човека, незаконни арести, изтезания, корупция и др. Санкциите са забрана за влизане на територията на САЩ и замразяване на финансови активи и имоти.

Процедурата протича изцяло в изпълнителната власт и Конгреса, няма съдебен процес и участие на съда. Няколко десетки руски граждани са включени в санкционния списък – главно следователи от руското МВР, съдии и др. Реципрочно, Русия въведе аналогични санкции към няколко десетки американски военни и други длъжностни лица, които се смята, че са отговорни за изтезания и груби нарушения на правата на човека в лагера в Гуантанамо и в лагера Абу-Гариб в Ирак.

Миналата година, на Бъдни вечер, Обама подписа приетия по-рано от Конгреса закон S286, с който посочената процедура и санкции ще се прилагат вече и срещу граждани на други държави. Досега няма обявен списък на такива лица. Това са фактите и нормативната уредба. Всичко останало, което се тиражира у нас през последните дни е в рубриката „фалшиви новини“.

–  Нима защитниците на Василев допускат, че българските граждани не са достатъчно информирани и няма да прочетат изменението на Закона „Магнитски“ от 2016 г. и 2017 г., по силата, на което той може да се възползва от текстовете му, ако лично президентът на САЩ Доналд Тръмп се застъпи за него?

– Хората не са длъжни да знаят какво предвижда американского законодателство. Затова недобросъвестно се опитват да ги манипулират. Нито президента Тръмп, нито преди това Обама са се застъпвали за някого по силата на закона „Магнитски“. С този закон се отнемат визите и се блокират активи на неамерикански граждани, замесени в нарушения на човешките права и широкомащабна корупция.

-Как си обяснявате, че „новината“ за искане на съдебна индулгенция от САЩ се ретранслира в публичното пространство от медиите на обвиняемия Иво Прокопиев и няколко кабелни телевизии, близки до него?

– Като осветяване на задкулисни връзки, интереси и зависимости.

– Смятате ли, че „ексклузивната“ информация ще се превърне в централна тема и през следващите дни, като се има предвид истеричните напъни на няколко бивши агенти на Държавна сигурност и клакьорите на Цветан Василев в медиите?

– Август месец е. През това време на годината обичайно в медийното пространство се появяват сензационни истории за китове в Черно море и извънземни в Родопите. Нищо чудно и това да се тиражира. Особено, когато става дума за лобистка кампания, провеждана от заинтересовани среди.

– Защо уважавана и обективна доскоро телевизия като Би Ти Ви толкова често дава трибуна на адвокатите на обвиняемия банкер?

– Пак осветяване на задкулисни връзки и интереси. И още едно свидетелство защо България е на дъното на световните класации по медийна свобода.

–  Медийните бухалки на няколко подсъдими бизнесмени се опитват да натрапят в темата и имената на премиера и главния прокурор. Борисов и Цацаров ли са по-далечната им цел?

– Очевидно се прави опит да бъдат дискредитирани и министър-председателя, и главния прокурор. С тиражиране на фалшиви новини, откровени лъжи и манипулирани полуистини се прави пореден опит тези две ключови институции да бъдат дискредитирани в интерес на оформилата се коалиция от обвиняеми за гигантски афери и ощетяване на държавата със стотици милиони.

Един главен прокурор е естествена мишена на обвиняемите, техните адвокати, глашатаи и лобисти. Това е доказателство, че си върши работата. Нали не очаквате обвиняеми за грабежите на прехода да предложат г-н Цацаров за Нобелова награда? Що се отнася до премиера Борисов, той натрупа достатъчно международен авторитет и доверие в основните международни фактори за трите си мандата и затова подобни локални клюки и злонамерени корпоративни атаки са без значение.

– Как си обяснявате факта, че Цветан Василев продължава да се укрива в Сърбия, вместо да се изправи пред българското правосъдие?

– Ако вярва, че е невинен защо не се явява пред съда? Недоумявам. Ако всичко е така както твърди, защо се държи като братя Галеви? Очевидно не вярва в независимостта и безпристрастността на съда. Вероятно това е косвена оценка за Лозан Панов.

– Защо шепа корумпирани магистрати и поръчкови протестъри играят ролята на жив щит пред издирвания от Интерпол бивш банкер?

– Задкулисието, формирано от големите приватизационни грабежи на прехода, си има антураж и хранени хора.

–  Какво обедини един платен американски лобист и един грантов агент на ДС под знамето на човека, който е отговорен за фалита на КТБ?

– Във всеки случай не евроатлантическите ценности, а интересите, парите и задкулисието.

– Очаквате ли и други опити от страна на „Агнешките главички“ за отклоняване на общественото внимание преди наближаващото дело за грабежа на КТБ?

– Ако могат, биха се опитали да спрат въртенето на Земята, само и само правосъдието да не се занимава с престъпната приватизация и другите афери. За тези среди замитането на следите от грабежите е въпрос на жизнен интерес.

Сигурен съм, че са способни на всичко. Затова е истеричния стремеж за кадрово овладяване и подчиняване на съдебната власт.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ/Blitz.bg

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"