Министър Нанков обяви важна за всички шофьори новина, свързана с винетките

Ще бъдат въведени електронни винетки. Така на хората няма да им се налага вече да си купуват стикери и да ги лепят по стъклата. Цените на електронните винетки няма да бъдат повишавани. Нещо повече – ще се въведат еднодневни винетки и такива за уикенда.

Това заяви в ефира на БНТ регионалният министър Николай Нанков.

В 17:00 часа в АПИ ще бъдат отворени шестте оферти за ТОЛ системата за автомобили над 3.5 тона, каза регионалният министър Николай Нанков.

АПИ е възложител на обществената поръчка.  Одобрени са всички кандидати, подали оферти.  Надяваме се, че ще успеем. Генерирахме 6 оферти, процедурата беше по обжалване на този етап, заради краткия според някои кандидати срок и в момента сме на третия етап – отваряне на офертите, обясни Нанков.

За нас е изключително важно максимално бързо да въведем системата, заяви министърът.  Ако обществената поръчка се забави (провали) държавата има резервен вариант  – ще създаде държавно предприятие, което да изгради и експлоатира тол системата.  Обществената поръчка няма да бъде прекратена и двата процеса ще са паралелни.

Ако бъде класиран кандидат чрез обществената поръчка, процедурата ще продължи по стария ред, обясни наскоро Нанков.

По думите на Нанков генерираният от тол таксите ресурс ще се използва само за подобряване на инфраструктурата и безопасността. Очакваните годишни приходи са до 1 млрд. лв.

Очаква се изграждането на ТОЛ системата да струва около 200 милиона лева.Повече от 2/3 от ресурса, който генерираме на годишна база като постъпления идва от собствениците на леки автомобили. С ТОЛ системата знакът ще бъде точно обратен, твърди Нанков. Около 50-55 % от републиканската пътна мрежа ще попадне в обхвата от системата.

Тя ще бъде само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.   Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на системата за таксуване на пътищата, каза още министърът.

От МРРБ обмислят да въведат гъвкава политика при определяне на цените на електронните винетки и ТОЛ таксите. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"