Проф. д-р Мария Иванова: Аспирин и диуретици провокират мъчителната и болезнена болест крак-капан. Каква е профилактиката и лечението

Ако в миналото подаграта е смятана за рядка, кралска болест, стресът и токсичността на модерното всекидневие я правят все по-разпространена и засягаща по-млади хора. Преди 50 години са открити за първи път кристалите на мононатриевия урат в ставите на пациенти с подагра. Тя е разновидност на артрита и е болест на метаболизма.

“От подагра – т.

нар. кристален артрит – страдат най-често хора над 45 години. Мъжете са с 20 пъти по-застрашени от жените. Болестта започва с жестока болка в палеца на крака, никога от друга част от тялото.  Случва се обикновено нощем и на разсъмване. Палецът на крака се подува,  кожата става лъскава и зачервена, появяват се оток и парене”, коментира специалистът по медицинска и клинична химия проф. д-р Мария Иванова.

– Проф. Иванова, какво всъщност се крие зад коварната подагра?– Навремето заболяването е било много рядко, но сега заради стреса и нерационалното хранене броят на засегнатите расте. В буквален превод от гръцки “подагра” означава крак – капан. И неслучайно – болестта започва с жестока болка в палеца на единия крак. Появява се оток и дори при леко докосване на пръста предизвиква болка и парене. Мъчителната подагра връхлита внезапно и е в състояние да преобърне живота ни напълно заради нетърпимите болки. За тях се твърди, че са четири пъти по-силни от болките при ревматизъм.

Подаграта е метаболитно заболяване, известно също като хиперурикемия, при което пикочна киселина – урати, се отлагат в ставите. Основният фактор за възникването й е пресищане с храна и безалкохолни напитки. Това древно заболяване от времето на Хипократ често се хронифицира. В днешни дни поразява трима души на всеки хиляда. На риск от развитие на заболяването са изложени най-често мъжете на възраст над 45 г. При жени най-висок риск съществува след настъпване на менопаузата.

Сама по себе си подаграта е разновидност на ставно заболяване. Засяга всички стави, като се започне от тези на пръстите на ръцете до ставите на пръстите на краката. Абсолютно погрешно се смята, че засяга единствено показалеца на ръката и го изкривява. Това е артроза, а подаграта е съвсем друго заболяване.

– Как идва болестта?
– Болестта идва с много жестока болка, която обикновено започва нощно време или на разсъмване, и буквално стъписва болния. Засяга първо ставата на големия пръст на ходилото, има зачервяване, отоци и парене. Може да порази още глезените, петите, колената, китките, пръстите на ръцете, лактите.

Предизвиква необратими ставни деформации

Пристъпът е придружен от силно зачервяване, подуване и повишена температура. Изгарящото усещане се локализира не само в района на болната става, но и около нея.

– Коя е причината за болестта?
– Причината за болестта е повишената концентрация на пикочната киселина в кръвта, отлагането на уратни кристали в меките тъкани, най-вече около ставните капсули, в бъбреците, а също в сърцето и други органи. Болките настъпват, защото там не би трябвало да има кристали на пикочната киселина. Тя се е увеличила като количество в кръвта и по кръвен път си търси място, където да кристализира – обикновено там, където има охлаждане. Кристалчетата имат остриета и от двете страни. Когато се вземе течност от ставата, под микроскоп се вижда, че тези кристалчета не са единични – те вървят на снопчета, които предизвикват възпалението.

Други причини са генетична обусловеност, някои лекарства като аспирин, диуретици, медикаменти против туберкулоза, болести на кръвта, бъбречна недостатъчност, псориазис, отравяния, травми, хипертония, трансплантация на органи. Много храни и алкохол също увеличават образуването на пикочна киселина.

Подаграта се съпровожда с повишено кръвно налягане, със стенокардия. Заедно с нея се отключва диабет, метаболитен синдром. Много често подаграта се крие или се прикрива или комбинира със свръхфункция на щитовидната жлеза.

Основните и най-сериозни усложнения на подагра включват появата на подагрозен артрит и възникване на бъбречни каменни образувания. Те се сформират при кристализацията на уратите, водеща до образуване на пикочната киселина.

– Можем ли да се спасим от болеста с профилактика?
– Подаграта е наследствено заболяване, трябва да се поинтересуваме дали в рода ни е имало заболели от нея хора, тъй като в някои от случаите болестта се отключва след дефект на определен ензим, необходим за обмяната на т.нар. пуринови храни. Този дефект на ензима се предава генетично. Хубаво е редовно да се проверява и количеството на пикочната киселина в кръвта. Надмине ли 416 микромола на литър, условията тя да кристализира, са твърде вероятни. Повишените стойности на пикочната киселина обаче не са равностойни на подагра.

Подаграта засяга участъци, които са подложени на пагубното въздействие не само на отложената пикочна киселина, но и на други фактори. Към тези участъци трябва да се подхожда с повишено внимание.

Една от препоръките за превенция на заболяването включва избягване на носенето на тесни и неудобни обувки. Този навик може сериозно да навреди на големия пръст на крака, който е “любимец” на подаграта.

Месо, риба, гъби и бобови растения са продукти, чиято консумация трябва да се ограничи. Списъкът продължава с пушено месо, кисели краставички, аншоа, карфиол, аспержи, киселец, шоколад. Тази диета води до нормализиране на телесното тегло и значително намалява стреса върху ставите при остра подагра.

За лечението е най-важна храната

Напълно трябва да се изключат от менюто храни с животински произход, понеже от животинските белтъчини при обмяната на веществата се отделят пурини, които увеличават образуването на пикочна киселина. Това се отнася и за рибите, за субпродуктите, за всички меса и по причина на мазнините.

Може да се ядат не повече от два пъти в седмицата леки, нетлъсти меса и риби. Трябва напълно да се спрат кафето, чаят, спанакът, бобовите храни, какаото, цветното зеле, шоколадът.

В никакъв случай не бива да се гладува, но може да се проведат разтоварващи дни с намалено количество храна. Трябва да се пие повече вода между храненията – около 2,5 литра на ден.

Да се яде пълнозърнест хляб, но не пресен, а леко изсушен.

Може да се консумират нискомаслени млечни продукти, всякакви зеленчуци и плодове, освен изброените спанак, бобови храни. Да не се приемат солени и мариновани зеленчуци. Ако се прилага строга диета без животински храни – меса и млечни и без никакви рафинирани тестени и захарни храни, може да има по-бърз добър резултат.

Лекарствата, които се използват, разтварят пикочната киселина, като алкализират течната среда.

Минералната води чисти пурините

Минерална вода също може да допринесе за премахването на ненужните пурини от тялото. Предпочитани са водите, изобилстващи от алкални и органични вещества. Не забравяйте, че количеството, необходимо от нея, е най-малко 2,5 литра на ден. От предлаганите на българския пазар за този случай най-добри са хисарската и горнобанската.

Народна медицина

Лечебна отвара от лайка осигурява спокойствие на засегнатия крайник. Цветчетата от билката да се залеят с вода, смесена със сол – съотношение 100 г сол на 10 л вода. След сваряването на разтвора се правят вани с него.
Масажите и физиотерапията също водят до облекчаване при подагра. Лечителят Дънов препоръчва т.нар. сух четков масаж, прилаган със суха четка от самия пациент в болезнената зона. Сеансът трае двадесет минути, но се прави само когато няма подагрен пристъп. 

Люба МОМЧИЛОВА/zdrave.to

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"