„Гардиън“ гръмна: Съпругът на Бокова забъркан в огромна схема за пране на пари – „Азербайджанска пералня“! (СНИМКИ)

Съпругът на Ирина Боков – Калин Митрев, е забъркан в мащабна схема за пране на пари, свързана с Азербайджан, показва разследване на в. „Гардиън“, направено съвместно с още 20 световни медии, сред които вестник „Монд“ и „Зюддойче Цайтунг. Митрев е българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

Разследването на т.

нар. „Азербайджанска пералня” разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2,9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да рекламира страната. От „Гардиън” посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата.

Азербайджанското правителство е обвинявано за систематично нарушаване на човешките права, корупция и подправяне на избори. Материалът се базира на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске” и споделени с Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност, „Гардиън” и други медии. „Според данните ни пари са се изпращали през британски компании на Калин Митрев, българин, който беше назначен миналата година в Европейската банка за възстановяване и развитие”, посочват от изданието. Митрев е получил най-малко 425 хил. евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанската компания „Авуар Ко”.

Съпругът на Бокова е признал за наличието на парите, но е категоричен, че те са добити по легален начин чрез неговите консултантски услуги. „За всички приходи, натрупани при работа в различни държави, са платени данъци в България”, твърди Митрев. „Разкритието, че съпругът й е работил като консултант за Азербайджанска компания може да се окаже неприятно за Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО. Тя връчи едно от най-високите отличия на организацията, медалът на Моцарт, на азербайджанската първа дама и вицепрезидент Мехрибан Алиева.

Също така Бокова организира изложба в централата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена „Азербайджан – Страна на толерантността”, пишат „Гардиън”. Пред изданието Бокова е отрекла да има конфликт между нейната работа като генерален директор на ЮНЕСКО и тази на съпруга й, като е категорична, че не е знаела за неговият бизнес.

ЦЯЛОТО РАЗСЛЕДВАНЕ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"