Страшната истина за ФИПРОНИЛ – отровната съставка в храната ни

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас.

Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!  Днес, подвластни на вълненията в обществените настроения напоследък, спираме вниманието си на опасната съставка, открита в яйцата – фипронил. Доколко е опасна всъщност тя за човешкия организъм?

И най-важното – в какви дози е носител на риск за нас? Даваме ви отговорите в следващите редове и разчитаме на отговорността ви да сте с повишено внимание и достатъчно добре информирани, когато отивате на пазар.

От известно време насам се говори упорито и концентрирано за рисковете, които крие опасен яйчен прах, открит в често консумирани продукти у нас. Всъщност става дума за отровната съставка фипронил! За нея първоначално бе споменато бегло – с типичния изместващ информацията ракурс.

Впоследствие, когато обществената паника вече бе факт, от Агенцията по храните увериха, че няма повод за опасност. И все пак, когато една информация е пусната в полезрението на общественото внимание, редно е да узнаем всичко за нея, след като тя засяга пряко здравето ни. Жълтъкът на прах с фипронил е използван в България за производството на над 34 тона храни (25 от които сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза).

Яйченият прах обаче е бил вложен в минимални дози (от 0,9 до 2,9%), което прави риска от консумация на храна, заразена с фипронил, за човешкия организъм – нищожен. И все пак наличен.

Фипронилът като цяло има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве но само при предозиране.

„Ако това бяха яйца, за да очакваме някакви рискове за здравето, трябва едно дете в един хранителен прием да има поне 2 яйца, а един възрастен – 6 яйца.  В случая се касае за прах от яйчен жълтък. Това е субстанция от яйцата 1 към 10. Тя е изсъхнала, с по-малко водно съдържание, но само от жълтъка на яйцето”, коментира и диетологът проф. Донка Байкова.

По думите й – не е възможно до нас да достигне заразена пратка от яйца, защото тяхната трайност е от 28 дни, а инцидентът датира от по-задни дати. Истината е, че вниманието, което получава сега фипронилът, е оправдано от гледна точка на принципната нагласа на съзнанието ни да реагира всеки път, щом долови риск. А извън конкретната ситуация, отворила тази тема, трябва да си дадете сметка, че в почти всяко домакинство се е случвало да попадне фипронил под една или друга форма.

Фипронилът е инсектицид

Това е препарат, който се използва в борбата с насекомите. Основна съставка е на много от предлаганите в търговската верига способи за предпазване на дома от хлебарки и мравки например. Използва се още и във ветеринарната медицина – за избавяне на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други потенциално опасни за животните и хората насекоми.  Какви обаче са ефектите на фипронила върху насекомите и хората? Той се използва като инсектицид, тъй като атакува централната нервна система на насекомите

Това става чрез засягане функцията на два вида хлорни канала в нервните клетки – едните са зависими от гама аминомаслената киселина, а другите от глутамат. Препаратът е ефективен в действието си, както и относително специфичен – афинитетът му е много по-висок към каналчетата на невроните на насекомите, отколкото тези на хората. Също така вторият вид хлорни канали – глутамат-зависимите – не се откриват у бозайниците.

Симптомите на отравяне са гадене, повръщане, изпотяване, тремор, крампи и загуба на координацията.

Веществото, както казахме, е силно токсично. Опасно е дори и за пчелите, а заради защитата на застрашени насекоми отдавна е забранена употребата му за обработка на царевица за посев. Но не е разрешено да се използва и в близост и с каквито и да било животни, произвеждащи храни.

Може да попадне в човешкото тялото през кожата или да бъде погълнат. Яденето на яйца с фипронил може да доведе до

щети по черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза

на човек, но това е ефект при много големи количества яйца. Симптомите за отравяне са възпаление на очите и кожата, гадене и повръщане.

Справка с германските стандарти показва, че едно дете с тегло 16 кг може да изяжда по почти 2 яйца (директно или в паста или сладкиши), замърсени с фипронил, без да достигне опасното ниво. За възрастен човек с 65 кг тегло пък безопасният брой е 7 яйца дневно.

Бъдете бдителни, когато избирате яйца. И не забравяйте, че всяко яйце трябва задължително да е маркирано с код и номер съобразно изискванията, въведени в Европейския съюз. По този начин потребителите имат възможност да проследят от коя ферма конкретно идва избраният продукт.

Слабо преминава през кожата

Фипронилът много слабо преминава през кожата. Смята се, че в придобилия известност случай със заразени яйца има средно по около 1,2 мг фипронил на 1 кг яйца. В същото време една доза препарат за дребно куче съдържа повече от 60 мг, които се разпределят по козината му.

Разумно е човек да се пази от инсектицида – било то попаднал в храна или при грижата за домашните любимци.

Източник: http://zdrave.to

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"