НОВА ИЗНЕНАДА! Българската държавата ще плаща на хората безвъзмездно по 200 лв всеки месец! За да лапвате приятната сума, трябва веднага да

Държавата ще плащат наема, таксите за ясла, детска градини и интернет на около 2000 безработните, които намерят препитание на повече 50 км от дома си, пише „Монитор“.

От октомври регистрираните в бюрото по труда, които започнат работа в съседно населено място, могат да поискат режийните им разходи да бъдат възстановени.

Сумата, която мобилните безработни могат да получат от държавата, е в размер на 200 лв. в продължение на 12 месеца.

Това означава, че живеещите в Дупница, които успеят да намерят заетост в столицата, могат да кандидатстват за помощта в бюрото по труда. За да получат финансова подкрепа обаче, те трябва да са регистрирани на трудовата борса и да имат вече сключен безсрочен трудов договор. Схемата за подкрепа на мобилните работници стартира пилотно през миналата година.

Едва 13 души са се възползвали държавната помощ за наем и ясла. За да популяризират схемата, от Агенцията по заетостта (АЗ) започват разяснителна кампания сред регистрираните безработни. „Целта е да стимулираме хората да търсят заетост и в други краища на страната. Хората трябва да разберат, че мобилността е важна“, обясниха от АЗ.

Както „Монитор“ писа, по данни на синдикатите половин милион българи пътуват до офиса всеки ден. Най-много мобилни работници има в София, Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч. Според проучванията препитание в друг град или село търсят предимно мъже между 30 г. и 55 г. В последните години обаче броят на дамите, които търсят препитание в друго населено място, се увеличава. 2/3 от пътуващите служители са със средно образование и богат трудов опит. 25% от мобилните работници са висшисти, повечето от които са жени.

Вътрешните мигранти се трудят в сферата на преработващата промишленост, производството, търговията, строителството и транспорта. Социалното министерство вече осигури работа на други 1066 души от 14 общини в рекордно висока безработица в Северозападна България. 925 от тях са заети от общинската администрация като озеленители, метачи и строители.

Осен за общината те ще могат да работят почасово и за жителите на населеното място. Така пенсионерите ще могат да ги наемат за цепене на дърва или дребни ремонти. Дали и колко ще струва почасовата работа на „общинските“ работници ще решават кметовете.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"