Business Insider: Държавният дълг на САЩ за първи път в историята надхвърли чудовищните 20 трилиона долара, какво се случва?!

var md = new MobileDetect(window.navigator.userAgent); if(md.mobile()) { Criteo.DisplayAd({ "zoneid": 787574, "async": false}); } else { Criteo.DisplayAd({ "zoneid": 787574, "async": false}); }
, какво се случва?!" data-essbisHoverContainer="">

Държавният дълг на САЩ за първи път в историята надхвърли 20 трлн. долара, съобщава Business Insider, цитиран от news.bg. 

От средата на март таванът на дълга беше замразен на ниво от 19,84 тлрн. долара. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп подписа закон за временното му вдигане до 8 декември, за да помогне на засегнатите от урагана „Харви“ в щатите Тексас и Луизиана. Този закон позволява избягването на разногласия във връзка с бюджета между партиите и фракциите в Конгреса и затварянето на правителството.

Към момента дългът достига 20,164 трлн. долара и продължава расте. През осемте години на управлението на предишния президент Барак Обама дългът на страната се увеличи с 10,63 трлн. долара, като почти се удвои. С икономически растеж от около 3 на сто от БВП годишно и рекордно ниски лихви на Федералния резерв от 0,25-0,5%, обслужването на дълга не беше проблем. Но в края на 2016 г. Фед започна да нормализира паричната политика.

През юли беше решено лихвеният процент да се поддържа на нива от 1-1,25 процента годишно. Тръмп многократно е заявявал, че дългът на САЩ трябва да бъде намален, но той беше длъжен да се съгласи с увеличаването му в светлината на нарастващите социални плащания на администрацията в рамките на бюджета.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"