Треска за злато в този български град! Всички полудяха! Съкровището е в

Сребърно съкровище, което както информира Блиц вчера бе открито в Мездра, е стояло повече от 20 века под корените на стара джанка, без никой да подозира за съществуването му. Откриването на ценната находка пък станало съвсем случайно след жалба на местния жител Валентин Цолов в общината, съобщава подробности днес „Телеграф“.

В нея той се оплакал, че дървото, което е на общата граница на имота му с този на съседите Нели и Петя Кръстеви, му пречи и настоява то да се премахне. От администрацията в железничарския град направили проверка по сигнала и излезли с предписание 70-годишното дърво, високо към 8 метра на централната улица „Александър Стамболийски“ да се отсече, а запустелият терен да се почисти.

От общинската екологична инспекция дори дали срок това да стане до 20 септември. Собствениците на имота веднага се заели да изпълнят предписанието. На 31 август, когато е пазарният ден в железничарския град, те извикали работници, които да отрежат дървото и да разчистят парцела. Тогава никой не предполагал, че една от приказките за скрити съкровища ще се превърне в реалност. Старото дърво, което се намирало в северозападната част на имота, било изкоренено с багер. Всички се изумили, когато под коренището му съзрели капак на глинено гърне.

Тогава един от мъжагите, които разчиствали, ударил с кирката, за да може да се извади съдът, но го счупил и от него се изсипала купчина мърляви монети. Според очевидци те били повече от 200. Но за да не ги напуска късметът, развълнуваните собственички на имота щедро раздали по няколко от тях на зяпачите, след това  сестрите прибрали сребърните пари и отломките от керамичното гърне.

Близо седмица по-късно, на 5 септември, те предали съкровището заедно с фрагментите от съда, който са били открили, в Регионалния исторически музей във Враца. Уведомено е и Министерството на културата. Археолозите преброили 182 римски сребърни денари и антониниани от I – II век след Христа. Според експертите те са с различен номинал и съдържание на сребро, но са силно окислени и захабени от употреба и въздействието на времето.

Едва след като бъдат почистени, ще може да се определи нумизматичната и културно-историческата стойност на находката. Междувременно бдителни граждани са подали сигнал, че след откриването на гърнето в имота копаят иманяри по късна доба. По тази причина в момента служители на главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата извършва проверка.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"