Сподели бързо! Български експерт: Лъжичка отровена храна убива дете!

В България отравянето с етиленгликол е често срещано. Това е поливалентен алкохол, широко разпространено химическо съединение, за производство на антифриз. Продава се като концентрат във всички бензиностанции, където има консумативи за коли. Има го като съставна част на спирачната течност, в различни препарати за миене на прозорци.

Може да бъде закупено по най-нормалния начин. Това коментира проф. Никола Александров пред bTV.

Коментарът му бе по повод отровата, използвана от неизвестния изнудвач, който зарази детски храни в Германия и поиска 10 млн. евро до събота, за да спре да го прави. „Българинът обича да държи антифриз в мазата заедно с алкохола и често се  получават грешки. Етиленгликолът е силно отровно вещество. За възрастни смъртоносната доза е 100-150 милилитра”, каза още специалистът, цитиран от Блиц.

По думите му, попадайки в организма, започва да въздейства на главния мозък. Получава се гадене, повръщане. В следващите часове започва развитие на ацидоза, а до 24 часа блокира бъбреците и води до остра бъбречна недостатъчност. За едно малко дете е достатъчна една чаена лъжичка”, коментира той. Професорът добави, че в случай на отравяне с етиленгликол, можем да реагираме и вкъщи с чашка алкохол.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"