Извънредно! Властите в Каталония обявиха почти окончателните резултати от референдума, ето какво избраха жителите

Каталония завоюва правото си да стане независима република след като на проведения вчера референдум 90% от жителите на областта гласуваха за отделянето от Испания. Това заявиха преди минути властите в автономния район, обявявайки резултатите от референдума. Населението на Каталония се състои от 7,5 млн души, от които 5,3 млн имат право на глас.

Испанските власти, обаче, считайки референдума за незаконен, предприеха редица мерки, за да нарушат провеждането му.

  Както съобщи на пресконференция Жорди Турул, официалният представител на правителството на Каталония, за независимостта са гласували 2 млн. 20 хил. 144 души, или 90% от гласувалите.

Тези резултати практически се явяват крайни, добави представителят на правителството. „Това са цифрите, с които разполагаме в дадения момент. Не са преброени само още около 15 хил. бюлетини, но може да се каже, че това са окончателните резултати, защото нищо няма да се промени“, заяви Турул.

В официално изявление каталонският лидер Карлес Пучдемон заяви, че резултатите от референдума показват, че каталонците са заслужили своя независима република. Той каза, че правителството му ще предостави резултатите от вота на каталонския парламент, който трябва да гласува за отделяне на Каталония от Кралство Испания.

Още преди да станат известни предварителните резултати, Пучдемон подчерта, че ще спази обещанието си да обяви независимостта на Каталония, ако на референдума надделеят тези, които са гласували с „да“ (както и стана, ако се съди по съобщените резултати). „Ние имаме право да бъдем свободна, мирна и демократична страна“, каза Пучдемон.

От испанска страна премиерът Мариано Рахой подчерта, че в Каталония не е имало референдум за независимост. Той благодари на полицията за „професионалните“ й действия и подчерта, че поема пълно отговорност за случилото се, добавяйки, че испанските власти са направили „каквото е трябвало“, за да попречат на провеждането на един неконституционен референдум. Той каза, че испанските власти са отблъснали едно „нападение срещу законността“ и демокрацията.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"