Спешно от Барселона: Започва извънредно заседание на правителството, Карлес Пучдемон е готов да обяви независимостта на Каталония!

Решението за обявяване на независимостта на Каталония ще бъде прието от парламента на автономията в едностранен режим. Това заяви председателят на правителството на региона Ориол Жункерас, цитиран от световните агенции. „Да, такова решение действително ще бъде прието от парламента“, потвърди Жункерас.

Каталонският лидер Карлес Пучдемон свиква в тези минути извънредно заседание на местното правителство, предава електронното издание на мадридския „Еl Мundo“.

 Заседанието трябва да започне започне в 10.30 ч. местно време (11.30 ч. българско време), уточнява „Фокус“.  „Еl Мundo“, като припомня че каталонските лидери са обявили победа на референдума за независимост с 90,09% гласували „За“ срещу 7,87% гласували с „Не“ на независимостта при 2 622 424 „незаконни“ бюлетини и още 15 000 гласа, които предстои да се преброят.

Карлес Пучдемон възнамерява да обяви независимостта на страната през следващите няколко дни, пише испанското електронно издание „Мadridpress“. Изданието смята, че следващите дни ще бъдат особено важни за отношенията на централната власт с Каталония, тъй като Пучдемон ще внесе резултатите от референдума в местния парламент, който ще проведе редовна сесия за обявяване на независимостта.

Мащабна стачка е насрочена за вторник в Каталония, информира испанското издание на The Local, цитирано от „Фокус“. Организирана е от над 40 работнически профсъюзи, като целта е масово спиране на работа като протест след действията на полицията по време на неделния референдум за независимост на региона.

В общо съобщение на организациите се заклеймява „тежкото нарушение на правата и свободите“. „Призоваваме цялото общество, работодатели, организации, бизнесмени, съюзи, работници, институции и всички граждани на Каталония да спрат страната във вторник“. Изданието припомня, че подкрепящите референдума наричат Каталония „страна“.

Регионът е един от най-важните в испанската икономика, като осигурява ок. 19% от целия БВП. Централното правителство в Мадрид от своя страна изразява увереност, че ЕС няма да признае обявяването на независимост от Каталония.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"